Aktuális

A kérésedre sem kell a Google-nak mindenhol törölnie a rólad szóló találatokat

Az Európai Bíróság döntése szerint csak az EU tagállamaiban köteles ezt megtenni az amerikai keresőóriás.
bíróság per ítélet

A felejtéshez való jog érvényesítéséről szóló jogszabály hatálya csak az Európai Unióra vonatkozik, nem a világ összes országára – mondta ki a Google javára ítélve kedden az Európai Bíróság.

A jogvita alapja egyébként az, hogy a francia adatvédelmi hatóság (CNIL) szerint a felhasználók kérésére szerte a világon el kell távolítania a rájuk vonatkozó keresési adatokat. A bírói testület azonban azt állapította meg, hogy „a jelenleg hatályos uniós jog nem ír elő olyan kötelezettséget, amelynek alapján a vállalatnak a keresőmotor valamennyi változatán el kell végeznie a törlést”. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az eltávolítást az EU-tagállamok mindegyikében végre kell hajtani – írja az MTI.

Az Európai Bíróság egyik 2014-es ítélete alapján vezették be a „felejtéshez való jogot”, amelynek értelmében az internetes cégek bizonyos esetekben kötelezhetők az online keresőmotorok eredményeiben megjelenő személyes információk eltávolítására.

A Google-höz azóta több millió törlési kérelem érkezett.

(via MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top