Aktuális

Nyilvánosan vallotta be a gimnáziumi tanár, hogy zaklatta a diákjait

Vári György két lányt is zaklatott, egyikükkel saját bevallása szerint kizsákmányoló szexuális kapcsolatba került.

A Facebookon vallotta be Vári György irodalomtörténész, volt újságíró, hogy magyartanári pályája kezdetén egy volt lány diákját megkörnyékezte, egy másik lánnyal pedig kizsákmányoló szexuális kapcsolatba került, miután már nem volt a tanára.

Vári György így kezdi a beismerést:

„15 éve, 20-as éveim közepén, kezdő magyartanárként, hatalmammal, helyzetemmel visszaélve kihasználtam 17-18 éves tanítványaim rajongását, megkörnyékeztem, egy alkalommal erőszakoskodva fogdostam, zaklattam egyiküket, akivel később, évek után, egyszer lefeküdtem. Másikukkal közvetlenül azután jöttem össze, hogy formálisan megszűnt köztünk a tanári–tanítványi viszony, az első igazi kapcsolatát remélő lányt minden szempontból, minden módon, érzelmileg, szexuálisan egyaránt kihasználtam a végletesen kizsákmányoló viszony pár hónapos fennállása alatt, amelyet azután megszakítottam, hosszú évek alatt sem kiheverhető, súlyos érzelmi károkat, nehezen feldolgozható traumát hagyva magam után.”

Vári 24 évesen lett tanár egy budapesti gimnáziumban, ahol irodalom fakultációkat tartott 17-18 éves diákoknak. Saját bevallása szerint igyekezett laza tanárként viselkedni, barátkozott a diákokkal, majd egyre bizalmasabb viszonyba került a lány tanulók némelyikével.

Bevallotta, hogy az egyik lánnyal erőszakoskodott is:

„Amikor egy éjjeli kocsmai beszélgetésünk során kezdeményeztem az egyik lánynál, hogy legyen közöttünk fiú–lány kapcsolat és ő ezt visszautasította, akkor is úgy vettem, hogy ez nyilván csak játék, valamiféle rejtett biztatás, »magakéretés«, hiszen »nyilvánvalóan« bírjuk egymást, elkezdtem, ahogy én gondoltam, mintegy »biztatásként« fogdosni, ugyan már, dehogynem szeretnéd Te ezt – véltem jelezni. Hiszen az ilyesmiről úgy véltem, bőven belefér. Nem ügy.”

A másik lánnyal akkor került szexuális kapcsolatba, amikor már otthagyta az iskolát, a lány pedig meglátogatta.

„Az egyik lány, aki »rajongott« az érdekes és laza kezdő tanárért, akinek látott engem, el is jött, és ott végképp kiszolgáltatva érezte magát nekem, a kezdeményezésemnek és irántam érzett, félreértett vonzalmától vezetve engedett nekem, és elkezdődött a kizsákmányoló szexuális kapcsolat közöttünk, amelynek alapja az érzelmi függés kihasználása volt. Kapcsolat volt, azt mondtam neki, járunk, de nem volt benne semmi kölcsönösség, csak használat és manipuláció. Egy darabig kihasználtam az érzelmi függést, aztán véget vetettem a dolognak, ő viszont még hosszú éveken át küzdött ennek a »viszonynak« a traumáival.”

Vári György a posztban azt is írja, szeretne bocsánatot kérni, sajnálja mindazt, amit elkövetett, de nem gondolja, hogy a bocsánatkérés bármit lezárna, inkább saját felelősségével szeretne elszámolni. Megjegyzi, hogy a beismerése közzététele előtt az áldozatokkal egyeztetett, akik nem értettek egyet a szöveg nyilvánosságra hozatalával, de olvasták a megjelenés előtt.

A történet nevek nélkül 2015-ben jelent meg az Üvegplafon blogon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Istockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top