Aktuális

A katolikus egyházmegyék honlapjain is be lehet jelenteni a szexuális visszaéléseket

Ferenc pápa májusban hirdette ki a szexuális visszaélések kezelését szabályozó egyházi törvényét. Az egyházmegyék külön bizottságokat hoztak létre a bejelentések kivizsgálására.

Már a katolikus egyházmegyék honlapjain is be lehet jelenteni a szexuális visszaéléseket – vette észre a 444.hu. A lap több ilyen oldalt is végigböngészett, mint írják, ezeken olyan szexuális visszaélések bejelentését várják a hívektől, amelyek „egyházmegyénkhez kötődő intézményekben, az egyházmegye területén belül fordultak elő”. A honlapok kezelői ezzel együtt nyomatékosították: „a világi jog szerint bűncselekménynek számító eseteket a rendőrségen kell bejelenteni”.

Ferenc pápa a híveket üdvözli vatikáni audienciáján (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Claudio Peri

Ferenc pápa hosszas várakozás után idén májusban hirdette ki a szexuális visszaélések kezelését szabályozó egyházi törvényét, amely előírja, hogy a püspököknek ki kell alakítaniuk egy fórumot a panaszok fogadására. A püspöki kar szeptember 1-én közölte az MTI-vel, hogy a bejelentő rendszer október 1-re minden egyházmegyénél működni fog. Mint kiderült, az egyházmegyék külön szakértői testületeket állítottak fel a szexuális visszaélésekre vonatkozó bejelentések kezelésére.

A bejelentéseket online, postai levélben és egyes egyházmegyékben telefonon is fogadják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top