Aktuális

A sertéspestis miatt fokozott óvatosságra inti a kirándulókat a Nébih

Az afrikai sertéspestist a Pilisi Parkerdő Budakeszi erdészetének területén mutatták ki a vizsgálatok. A hivatal plakátkampányba kezd.

Információs plakátok kerülnek ki az afrikai sertéspestis miatt fertőzött területté nyilvánított budai erdőkbe – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye alapján a HVG.hu.

Képünk illusztráció (Fotó: Lino Mirgeler / dpa)

A sertéspestist Pest megyében eddig kizárólag a Pilisi Parkerdő Budakeszi Erdészetének egyik kerítéssel körbezárt területén mutatták ki a vizsgálatok, de ettől függetlenül a hatóságnak kötelező kijelölnie a fertőzött területet.

Az erdőket nem zárják le, a turistaútvonalak továbbra is látogathatók, de a járvány terjedésének megelőzése érdekében néhány szabályt be kell tartaniuk a kirándulóknak:

  • Élelmiszerhulladékot (ételmaradékot), illetve zöldhulladékot ne hagyjanak, ne vigyenek az erdőbe vagy annak határába. A hulladékokat kizárólag a kijelölt gyűjtőkbe szabad dobni.
  • A kutyákat kizárólag pórázon szabad sétáltatni az erdőben.
  • A magányos (elárvultnak gondolt) kismalacot ne próbálják megfogni, „megmenteni”.
  • Ha elpusztult, betegnek tűnő vaddisznót látnak, ne érjenek hozzá, és azonnal értesítsék a Nébihet az ingyenesen hívható zöldszámán (06-80/263-244).
  • Az erdőjárás után alaposan mossák le cipőjüket, bakancsukat, amihez célszerű vírusölő fertőtlenítőszert is használni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top