Aktuális

„Ha valaki megsérül vagy megüti a tanár, legyen bizonyíték” – részletek a hétfői tanárlökdösésről

„A fiam bocsánatot szeretne kérni a tanárától, s amint lehetősége lesz, meg is teszi” – nyilatkozta az egyik vétkes diák édesanyja. A tanárt lökdöső három fiút kicsapták az iskolából.

Kedden az nlc. is átvette a hírt, miszerint egy budapesti középiskolában három diák lökdösött és trágár szavakkal illetett egy tanárt, mára pedig egyéb részletek is kiderültek az ügyről. A Blikk szerint a középiskolában hírzárlatot rendeltek el, a lap viszont megtudta, hogy mindhárom diákot elbocsátották az intézményből. Azt írják, hogy a megtámadott pedagógus szeptemberben érkezett az iskolába, és hegesztéselméletet tanított. A diákok a múlt hét szerdáján, a negyedik óra előtt a folyosón körbevették egyik társukat, aki a telefonján egy videót mutatott a többieknek. Állítólag a tanáruk szerepelt rajta, amint egy régi munkahelyén felpofoz egy diákot. „Az osztálytársam ötlete volt, hogy rúgassuk ki az oktatónkat – mondta a lapnak az egyik fiú. – Nem foglalkoztunk ezzel, de óra közben valaki megdobta a tanárt egy papírgalacsinnal, erre tévedésből másnak adott intőt. Ezután ment oda a társunk hozzá, megmutatta a telefonján a filmet. A tanárunk mindent tagadott, aztán a másik osztálytársunk is számonkérte őt, amiért igazságtalanul intőt adott neki. Közülünk többen hergelték a fiúkat, végül már hárman szidalmazták, majd egyikük ellökte őt. Mi is meglepődtünk, hogy mennyire türelmes volt velük.”

A Blikk megjegyzi, hogy a rendőrség csoportos garázdaság gyanújával kihallgatta, majd őrizetbe vette a három kamaszt, akik a Gyorskocsi utcai fogdában várják a bíróság döntését, hogy előzetes letartóztatásba kerülnek, vagy szabadlábon védekezhetnek. A lap eközben megtalálta a felvételt készítő diákot is, aki elmondása szerint nem sejtette, hogy mekkora botrányt vált ki, ha az interneten megosztja a videót. „Azért vettem fel videóra a balhét, hogy ha valaki megsérül, vagy megüti a tanár, legyen bizonyíték. Amikor a rendőrségen kihallgattak, lefoglalták a telefonomat” – mondta. 

A lökdösődő kamasz elmesélte a történteket az édesanyjának, akit hétfő este behívtak a kapitányságra. „Ott szembesültem azzal, hogy csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsítják a fiamat – mondta. – A fiam a rendőröknek azzal védekezett, elegük lett abból, hogy Józsi bácsi fegyelmezés helyett erősen megszorította a csuklójukat vagy a válluknál meglökte őket. De amit tettek, akkor is elfogadhatatlan. A fiam bocsánatot szeretne kérni a tanárától, s amint lehetősége lesz, meg is teszi.”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kedden azt nyilatkozta az RTL Klubnak, hogy ilyen esetekben nincs megfelelő eszköze egy pedagógusnak. A Blikk azt írja, hogy a tanulókat fizikailag fegyelmezni tilos, és az óráról kiküldeni sem lehet, hacsak nincs az iskolában olyan helyiség, ahol tanár felügyel rájuk az óraközi szünetig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top