Aktuális

Politikusfeleségek: a kórusvezetőtől a politológusból lett bulvárcelebig

Ahogy arról Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármesterének megválasztása kapcsán is írtunk, az ellenzéki politikusok feleségei csak ritkán jelennek meg a nyilvánosság előtt. Nem úgy a NER-nejek, akik közül többen komoly brandet építettek maguknak az elmúlt években, és gyakran szerepelnek a sajtóban is. Összeállítás.

Jogásztól a vállalkozóig, egyházzenésztől az építőmérnökig, a bulvárlapok címlapjának állandó szereplőjétől a zászlóanyáig – a kormánypárti politikusok feleségei számtalan szerepben, pozícióban és kontextusban tűnnek fel a közéletben. Úgy fest, a vezető ellenzékiekkel szemben – mint a főpolgármesteri címet vasárnap elhozó Karácsony Gergely – a NER potentátjai cseppet sem bánják, ha a nejük is elkíséri őket a nyilvános eseményekre. Összeállításunkban sorra vesszük, kik ők, hogyan jelennek meg a nyilvánosság előtt, és mennyire aktívak a médiában.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere felesége, Porkoláb Gyöngyi és lánya, Kósa Anna társaságában leadja szavazatát a debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskolában felállított szavazókörben (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

„Viktor szerint a férfilélek mélységeit nem tudom megérteni”

Orbán Viktor júliusban, egyik Kossuth Rádióban adott interjúja előtt azt mondta, Lévai Anikó, a felesége nagyüzemben készíti otthon a baracklekvárt. „A nyári konyhában Anikó nyomja” – kvaterkázott a miniszterelnök, amiből akár azt is gondolhatná az olvasó, hogy a miniszterelnök neje otthonülő háziasszony. Pedig dehogy, a szolnoki születésű jogász-vállalkozó amellett, hogy öt gyerekkel ajándékozta meg a férjét, a politikai karrierjét is egyengette. Láthatóan hatalmas a munkabírása: ügyvédként és vállalkozóként is sikeres volt, részt vett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapításában, és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavaz az önkormányzati választáson a Zugligeti Általános Iskolában, a 12. kerületi 53-as számú szavazókörben 2019. október 13-án (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Tehetséges, kemény nő, aki, ha kell, a konfrontációtól sem riad vissza: 2013 júliusában, amikor a devizahiteles tüntetők a kormányfő budai házához vonultak, ő csendesítette le a demonstrálókat. A devizahitelesek azt követelték, hogy „Orbán Viktor jöjjön ki!” – de helyette Lévai állt ki eléjük, hogy meghallgassa őket. A tüntetők vele is megelégedtek, elmondták neki, hány ember életét tették tönkre a kifizethetetlen törlesztőrészletek, és emlékeztették: férje azt ígérte, „senkit sem hagynak az út szélén”. Lévai megígérte nekik, hogy átadja üzenetüket Orbánnak; láthatóan talpraesetten kezelte a helyzetet, hiszen a felháborodott hitelesek megtapsolták, majd csendben elvonultak a Cinege utcai ház elől.

Lévai ritkán nyilatkozik a sajtónak, nem csoda, hogy amikor két éve a Képmás Magazin az interneten is elérhetővé tett egy 2012-ben készült, korábban csak nyomtatásban megjelent interjút, szinte minden nagyobb sajtóorgánum szemlézte. Az interjúból sok minden kiderült: köztük az, hogy a miniszterelnök felesége kollégista kora óta minden hétköznap futással indítja a napot, Flóra lánya szerint az a munkája, hogy „virágot ültet, bevásárol, főz, mos, takarít”, és úgy látja, gazdasági és környezetvédelmi okokból is vissza kellene fognunk a fogyasztásunkat.

Ahogy az is, hogy a lányok nevelését könnyebbnek érezte, mint a fiáét. „Viktor szerint a férfilélek mélységeit nem tudom megérteni” – vallotta be.

„Lelki szolidaritás” és „puha vasárnapi kereszténység”

A vezető kormánypárti politikusok többségéhez hasonlóan Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is szívesen mutatkozik a felesége társaságában. Érthető, hiszen a teológusból lett politikus a kormány nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli minisztere, és mint ilyennek, kötelessége a nyilvánosság előtt is hitet tenni a család fontossága mellett.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes édesanyja, Semjén Miklósné (b) és felesége, Semjénné Menus Gabriella leadja szavazatát az önkormányzati választáson (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Semjén – aki a szeptemberben rendezett demográfiai csúcson is kifejtette népesedéspolitikai elképzeléseit – egy fiú- és egy lánygyerekkel járult hozzá a népességfogyás megállításához. Felesége, Semjénné Menus Gabriella rendszeres résztvevője a kormánypárti eseményeknek, a 444.hu gyűjtése szerint a középiskolai énektanárként, egyházzenészként és kórusvezetőként dolgozó asszony „a Fidesz győzelmi pódiumának örök szereplője”, aki a 2010-es, 2014-es és 2018-as választások éjszakáján is ott állt Orbán Viktor mögött a színpadon.

Mondhatnánk, politikai értelemben ő is közszereplő – de ennek ellenére ritkán nyilatkozik a sajtónak, nekünk csak egy 2018-as és egy 2019-es interjúját sikerült feltúrnunk: előbbiben a budai Szent Angéla Ferences Gimnázium öregdiákkórusának egyiptomi turnéja kapcsán többek között a „keleti keresztényekkel” való kapcsolattartás, a „lelki szolidaritás” fontosságáról beszélt, és arról, hogy „Európában a puha vasárnapi kereszténység a jellemző” – utóbbiban pedig az iskola jótékonysági koncertsorozatáról, amelynek során a kárpátaljai Nagyszőlős egyik óvodájának javára gyűjtöttek.

Tarlós felesége kerüli a nyilvánosságot

Konzervatív politikustársaival ellentétben Tarlós István volt főpolgármester féltő figyelemmel óvja nejét a nyilvánosságtól. Tarlósné Nagy Cecília az elmúlt évtizedekben egyetlen fellelhető interjút sem adott, nem véletlen, hogy ritka nyilvános szerepléseinek egyikéről 2014 októberében „Tudja ön, hogy néz ki Tarlós István felesége?” címmel közölt képriportot a HVG.hu.

Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje és felesége, Nagy Cecília leadja szavazatát az önkormányzati választáson az Óbudai Waldorf Iskolában kialakított 60-as szavazókörben (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Mi is mindössze annyi információt tudtunk összeszedni róla, ami a Wikipédián olvasható: okleveles építőmérnökként a rendszerváltás előtt férjével együtt magánvállalkozóként dolgozott, egy közös tervezőirodát vittek. Most újra a nyilvánosság előtt lépett, az MTI fotóinak tanúsága szerint vasárnap ő is elkísérte a férjét az óbudai Waldorf Iskolába, hogy együtt adják le a szavazatukat.

Álmok negyven felett

Áder János köztársasági elnök már hivatalánál fogva sem óvhatja úgy a feleségét a nyilvánosságtól, mint a volt főpolgármester. A politikus még egyetemista korában ismerkedett meg Herczegh Anitával, akivel 1984-ben házasodtak össze. Herczegh a jogi egyetem elvégzése után bíró lett, hivatása „önkéntes átmeneti felfüggesztéséig” a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságán dolgozott.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita leadja szavazatát az önkormányzati választáson a 12. kerületi Zugligeti Általános Iskolában (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Áderné igazi „first ladyhez” méltóan gyakran nyilatkozik a sajtónak. Legutóbb ő is a Képmás Magazinnak adott interjút, amelyben azt mondta, a politika világában családanyának és feleségnek lenni is igazi kihívás. Ennek ellenére nem érzi úgy, hogy a férje karrierjéért feláldozta volna magát: „Ez a feladat sok új lehetőséget kínál számomra, amit nagyon lehet szeretni! Amióta számtalan alapítvánnyal, egyesülettel, szervezettel találkozom, sokkal jobb lett a véleményem az emberekről. Hihetetlen, mennyi önzetlen segítő dolgozik jó ügyekért! Rengetegen állnak fontos ügyek mellé névtelenül, ki munkával, ki pénzzel – és nem azért, hogy bemutassák a médiában vagy leírják az adójukból” – hangsúlyozta.

Trócsányi László  az EP-választásra is a családja körében ment el (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

A köztársasági elnök párja az interjúban hitet tett a korai házasság és családalapítás mellett is. „A gyermekvállalás a karrier szempontjából nem elvesztegetett idő! Az álmok valóra válthatók fiatalon – de negyven felett is! És sokkal többet ér a megvalósult álom, ha velem örülhet a családom” – jelentette ki.

„Bomlottak érte a fiúk”

A NER-feleségek talán legismertebbike Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter felesége: Rogán-Gaál Cecília évek óta rendszeres vendége a televíziós csatornák beszélgetős műsorainak, és a bulvárlapok címlapján is sokat szerepel. Az Index portréja szerint politikuscsaládban nőtt fel és maga is politológusnak készült; fiatalkorában igazi „zárt blúzos, fekete szoknyás kislány volt”, akit konzervatív szellemben neveltek, de mindig is vágyott a sikerre és a csillogásra.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter felesége, Rogán-Gaál Cecília társaságában a 2016-os a Forma-1-es Magyar Nagydíj rajtja előtt a boxutcában ( Fotó: MTI / Kovács Tamás)

A legenda szerint Rogán-Gaált már egészen apró korában meglegyintette a politika szele, alig hétéves volt, amikor egy kis Somogy megyei faluban, Látrányban találkozott az éppen kampányturnén lévő Horn Gyulával, aki „megsimogatta a fejét”. Apja, Gaál Antal állatorvos egyébként maga is nehézsúlyú politikus volt: az 1990-es választáson éppen a későbbi szocialista miniszterelnököt győzte le a 4. számú szavazókörben, és négy éven keresztül részt vett a parlament munkájában is.

Nem véletlen, hogy eleinte Cecília is politikai pályára készült: az ELTE ÁJK-n tanult politológusnak. Egyik egykori tanára szerint „bomlottak érte a fiúk”; az egyetemet már Rogán Antal barátnőjeként fejezte be, aki akkoriban az 5. kerület polgármestere volt. 2009-ben házasodtak össze, Cecília 2010-ben, a Mr. és Mrs. című celebvetélkedő egyik adásában azt mondta, „az első találkozás tulajdonképpen egy állásinterjú volt”. Azóta két gyerekük is született: Dániel tíz-, Áron pedig hétéves.

A házaspár rengeteget szerepelt a bulvársajtóban, a jól értesültek szerint Cecília vette rá a férjét, hogy keresse a kapcsolatot a pletykalapokkal, mert így megerősítheti az ismertségét, és ezzel a politikai tőkéjét is növelheti. Tény, hogy a fiatal politikusfeleség magánemberként és sikeres vállalkozóként is láthatóan élvezi a médiafigyelmet. „Miután remélhetőleg tisztességgel betöltöm a feleség és az anya szerepét, önmagamat is szeretném felvállalni. Lehet, hogy egy kicsit szokatlan vagy vagány, de ez vagyok én. (…) Szeretném jól érezni magam a bőrömben, ha úgy tetszik, vállalni önmagam” – mondta a Hot! Magazinnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top