Aktuális

Ha megőrül az időjárás, megőrülünk mi is?

Az évszakhoz képest 10 fokkal melegebb időjárás negatívan hathat közérzetünkre és figyelmünkre.

Az utóbbi pár napban több melegrekord is a múlté lett, hétfőn például a legmagasabb napi minimum-hőmérséklet rekordjában állt be változás, Balatonedericsen és Iklódbördőcén ugyanis mindössze 16 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel pedig megdőlt a korábbi 15,7 fokos rekord, melyet 2013-ban mértek Kaposváron. De a hétvége sem múlt el hasonló esemény nélkül, hiszen az országos és a fővárosi melegrekord is megdőlt vasárnap délután: Adonyban 26,9 fokig melegedett a levegő, ami egy tized Celsius-fokkal volt melegebb, mint amit 2012-ben Körösszakálon ezen a napon mértek. A fővárosban Újpesten 25,1 fokig emelkedett a hőmérséklet, eddig a rekordot a 2014-es év tartotta, akkor 24,4 fokot mértek Budapesten.

Az elkövetkező egy-két napban továbbra is kellemes, napsütéses őszi időjárásra számíthatunk. A légmozgás országszerte gyenge marad, így a hajnalra képződő pára, köd északnyugaton helyenként napközben is tartósan megmaradhat. Itt kevéssel 20 fok alatt, máshol 21 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.

Kitolódik és melegebb is az idei vénasszonyok nyara

Mindig örülünk az utolsó napsugaraknak és a vénasszonyok nyarának, hiszen elodázhatjuk a nagykabátok elővételét, és még élvezhetjük a szabadtéri programokat, ám az ebben az időszakban extrémnek is mondható melegnek árnyoldalai is lehetnek.

„Az ilyenkor megszokott napi átlaghőmérsékletnél nagyjából 10 fokkal van most melegebb” – mondja Herrmann Dóra, az Időkép meteorológusa. A szakember hozzátette, hogy azért nincs nagy hőség, így a legtöbben örülnek neki, és inkább a kellemes oldalát, az aktív kikapcsolódás, a kirándulás lehetőségét látják benne. Az ugyanakkor tény, hogy az idei vénasszonyok nyara a korábbi évekhez képest jobban kitolódik, és melegebb is, ahogy ezt az új hőmérsékleti rekordok is mutatják.

Forrás: Pixabay

Kellemetlen tüneteket  is okozhat a szokatlan meleg

„Amikor a szokásosnál melegebb az idő, az arra érzékenyeknek a melegfronti hatásokhoz hasonló tünetekkel lehet számolniuk, például bágyadtsággal, fáradékonysággal, illetve lassabb lehet a reakcióidő is, ami például az autósok és a közlekedésben résztvevők figyelmét befolyásolhatja” – mondja az időjárás élettani hatásairól Herrmann Dóra. Ezek mellett a szelesebb területeken az erősebb széllökések kiválthatnak olyan tüneteket is, mint az ingerlékenység és a fejfájás.

A meteorológus kiemeli: mostanában az is jellemző, hogy egyre többfelé válik a hajnali órákra ködössé, párássá a levegő, és ebben a nyirkosabb időben felerősödhetnek a főleg kopásos eredetű ízületi panaszok. Ezek a negatív hatások leginkább az idősebb korosztályt érintik, de az érzékenység több tényezőtől is függhet.

Ilyenkor az utakon is érdemes elővigyázatosabbnak lenni

Az ingerlékenység vagy éppen a hosszabb reakcióidő az utakon is éreztetheti hatását: a sofőrök is figyelmetlenebbek lehetnek, ami súlyos, több esetben tragikus eseményekhez vezethet. Különösen fontos ezen elgondolkodni annak tükrében, hogy – mint az az Országos Rendőr-főkapitányság összesítéséből kiderül – csak októberben már több mint 40 ember halt meg közúti balesetben hazánkban. A balesetekben gyerekek, fiatal lányok, férfiak, anyák, apák, nagymamák, nagypapák, autósok, kerékpárosok, teherautósofőrök, motorosok és gyalogosok is életüket vesztették.

Forrás: Pixabay

A rendőrség hangsúlyozza, hogy a szabályokat betartva, kellő körültekintéssel a tragédiák zöme elkerülhető lett volna. A balesetek többségében súlyos szabályszegés áll a háttérben, de vannak olyan esetek is, amikor kisebb hiba, egy másodpercnyi figyelemkihagyás okozta a tragédiát.

Idén októberben négyen haltak meg azért, mert egy vasúti átjáróba a tilos jelzés ellenére hajtottak be. További hat esetben azért történt tragédia, mert az autós vagy a motoros nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett, három alkalommal a rosszul kiszámított előzés, illetve a figyelmetlen sávváltás vezetett életeket követelő balesethez, ketten pedig elinduláskor nem voltak elég figyelmesek, így okozva végzetes tragédiát: egy kocsibejárón kihajtó autós egy kerékpárost ütött el, egy autós pedig kikanyarodott a másik elé. Ebben a hónapban ütöttek el gyalogost zebrán, járdán és út szélén is, hol az autós, hol a saját hibájából. Négy olyan halálos kimenetelű baleset is történt, amelyekben mezőgazdasági gép ütközött autóval vagy motorral. Január 1-jétől október 16-ig egyébként már 396-an vesztették életüket útjainkon.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top