Aktuális

Kiderült: ekkor lobban fel a tokiói olimpia lángja

Március 12-én, az ókori olimpiák helyszínén, a görögországi Olümpiában lobban fel a 2020-as tokiói játékok lángja.

Héra olümpiai templomában a papnők ezúttal is a tradicionális módszerrel, napsugarak és egy homorú tükör segítségével lobbantják majd fel a tüzet. A ceremónia a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Görög Olimpiai Bizottság, valamint a tokiói olimpia szervezőinek köszöntéséből, a lánggyújtásból, valamint a fáklyafutás görög szakaszának rajtjából áll majd. A láng március 12. és 19. között járja be Görögországot, a japán futók között pedig olyan klasszisok szerepelnek majd, mint a 2004-es athéni bajnok maratonfutó, Nogucsi Mizuki, a háromszoros olimpiai aranyérmes cselgáncsozó, Nomura Tadahiro, vagy a háromszoros olimpiai bajnok birkózó, Josida Szaori.

Március 19-én az athéni Panathinaikosz Stadionban kerül sor a fáklyaátadásra:

ekkor veszik át a tokiói szervezők a lángot a Görög Olimpiai Bizottságtól, majd másnap egy különleges, „Tokyo 2020 Go” feliratú repülőgép szállítja Japánba a Mijagi prefektúrában található JASDF Macusima légierőbázisra. A szigetországi fáklyaváltó során a 2011-es földrengés által leginkább sújtott területekre is eljut az olimpiai láng, amelyet a július 24-én sorra kerülő nyitóünnepségig 47 prefektúrában visznek majd körbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top