Aktuális

„A végösszeg kétszázharmincezer forint. Kártyát nem fogadunk el, csak készpénzt”

Elromlott a kocsi, és hatszámjegyű összeget kellett otthagynod a szervizben? Több százezres temetési költséget kellett rendezned? Nem elég, hogy ezek megterhelő kiadások, az is bosszantó, ha nem lehet bankkártyával fizetni ilyen nagy összegeket.

Nem csak a kisboltokban fordul elő, hogy kizárólag készpénzt fogadnak el. De miért nincs mindenhol bankkártyás terminál?

A legutóbbi, első féléves adatok szerint több mint 115 ezer kereskedőnél lehet bankkártyával fizetni Magyarországon. Ez 147 ezer POS-terminált jelent, amelyek túlnyomó többsége érintéses kártyákat is elfogad. Soknak tűnik, de még így is gyakori, hogy arcunkra fagy a mosoly, amikor a boltban közlik, hogy csak készpénzzel tudunk fizetni, és nincs más választás, sürgősen keresni kell egy automatát.

A magyarok szeretik a készpénzt

A jegybank tanulmánya szerint a lakosság kétharmada inkább készpénzzel szeret fizetni, mint elektronikus úton, csaknem 40 százalék pedig egyértelműen a készpénz mellett teszi le a voksát. Ezek után nem csoda, hogy a napi bevásárlások során az emberek majdnem fele inkább készpénzzel fizet. Ebben az is közrejátszik, hogy a magyarok ötöde még mindig készpénzben kapja meg a rendszeres jövedelmét – és ez nem csak a borítékban zsebbe csúsztatott fizetést jelenti, bár a szürkegazdaságnak nagy szerepe lehet abban, hogy az elektronikus fizetés terén le vagyunk maradva.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a nagyobb szolgáltatóknál ma már természetesnek kellene lennie, hogy kártyát is elfogadjanak, mert akár vásárlókat is veszíthetnek. De az emberek jó része ragaszkodik a készpénzhez, a vásárlások többsége nem bankkártyával zajlik.

A kisebb vállalkozásoknak, boltosoknak pedig gyakran nem éri meg bevezetni a kártyást fizetést, mert az eleve alacsony hasznukat még a terminállal járó költségek is csökkentik. Emellett vannak olyan kereskedők, akiknek gondot okoz, hogy elektronikus fizetés után nem kapják meg azonnal a pénzt, miközben lehet, hogy még aznap abból vásárolnának árut a nagykerben. A főtitkár szerint fontos, hogy minél jobban elterjedjen az elektronikus fizetés, de támogatni kell a terminálok kiépítését, és a bankoknak is faragniuk kellene a díjaikból.

Mennyibe kerül a boltnak a kártyás fizetés?

Bár a bankok nem verik nagydobra, nagyjából lehet tudni, mennyibe kerül egy vállalkozónak, ha kártyás fizetést szeretne biztosítani a vásárlóinak. Huszár István, a Bankmonitor.hu szakértője az nlc-nek azt mondta: a bankkártyás terminálokért a kereskedők és szolgáltatók kétféle díjból álló összeget fizetnek az üzemeltetőnek:

  • Fix havidíjat, amelyben benne van a pénzforgalmi elszámolás, a készülék karbantartása, a szoftver frissítése. Ez havonta 5-10 ezer forint között mozog, de bizonyos esetekben elengedheti a bank.
  • Százalékos jutalékot minden egyes kártyás fizetés után.

Nem ez az általános. Egy diák kártyával fizet a második kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium büféjében 2019. szeptember 24-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A jutalék mértéke mindig egyedi megállapodás kérdése: minél nagyobb a forgalom, annál jobb feltételeket lehet kialkudni. A kisboltok ebből a szempontból nincsenek jó pozícióban, a nagy forgalmat bonyolító cégeknél viszont emiatt furcsa, ha nincs terminál. Náluk ráadásul a nagy mennyiségű készpénz kezelése, szállítása is plusz költség.

Az alap ajánlatban a jutalék mértéke 1,3 és 1,9 százalék között mozog. Vagyis

ha ezer forintért vásárolunk kártyával, az a kereskedőnek durván 15 forintjába kerül.

Nem mindegy azonban, milyen bankkártyával fizet a vevő. Ha olyan kártyája van, amelyet a terminált üzemeltető bank bocsátott ki, akkor alacsonyabb a jutalék (1,1-1,6 százalék), ha másfajta kártyával, akkor magasabb (1,5-1,9 százalék).

A kereskedő emellett azt is vállalja, hogy egy bizonyos mennyiségű kártyás forgalmat lebonyolít. Ez nem mindig jön össze, ilyenkor rosszabb csomagba sorolhatják vissza, de az is előfordulhat, hogy a bank felmondja a szerződést, ha hosszabb időn át veszteséget termel neki a terminál.

Ha bajban van a cég, eltűnik a terminál

Természetesen a vállalkozók is visszaadhatják a kártyaolvasókat. Korábban ugyanis akciós jelleggel, alacsonyabb jutalékkal kötöttek szerződést a bankok, a kedvezményes időszak után viszont megnőttek a terminállal járó költségek. A Bankmonitor.hu szakértője szerint egyébként ha bajban van egy cég, annak az egyik első jele, hogy megszűnik a bankkártyás fizetési lehetőség.

Európai összehasonlításban Magyarország nem áll túl jól a POS-terminálok számát nézve, a középmezőny végén vagyunk. Ahogy haladunk nyugatra, annál természetesebb a kártyás fizetés, akár a piacon is vásárolhatunk készpénzmentesen. A hazai helyzeten az sem segít, hogy havonta 150 ezer forintot ingyen ki lehet venni a bankautomatákból, mert ez ösztönzi a készpénzforgalmat. Némi változást majd az azonnali átutalás bevezetése hozhat jövő márciustól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top