Aktuális

A főpolgármester-helyettes nem hagyja, hogy eltussolják az Újszínház zaklatási ügyét

Az Újszínház gyorsan lezárta a vizsgálódást, de Gy. Németh Erzsébet nem akar ilyen könnyen elmenni a zaklatási ügy mellett.

A Katona József Színház után az Újszínházban is szexuális zaklatásokkal kapcsolatos vádakat fogalmaztak meg, mégpedig Mihályi Győző színművésszel szemben. A hvg.hu információira hivatkozva a Mérce azt írja, a Fővárosi Önkormányzattól mint fenntartótól érkezett levél Dörner Györgyhöz, az Újszínház igazgatójához az állítólagos zaklatási esettel kapcsolatban, amire még 2016-ban kerülhetett sor.

Fotó: MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba

A színház hétfőn egy rendkívüli társulati ülés keretei között tájékoztatta munkatársait, hogy az etikai bizottságuk vizsgálatot indított az ügyben. A Színházi Dolgozók Szakszervezete is vizsgálatot indított, amelynek egyébként pont Mihályi Győző az elnöke. A SzíDosz Etikai Bizottsága meghallgatta elnöküket, és azt találták, hogy a levélíró állításai nem felelnek meg a valóságnak. Ezzel a tevékenységüket lezártnak tekintik.

Az Újszínház közleményében azt írta, nincs tudomásuk szexuális zaklatási ügyről, a sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát pedig vitatják és visszautasítják.

Mihályi tegnap az ATV-nek adott interjút, ahol azt mondta , a vele szemben vádakat megfogalmazó levelet nem a sértett, hanem egy bejelentő írta, akinek  szerinte „semmi köze a dologhoz”, „nagyon erős politikai, liberális támadást” érez az őt érő vádak mögött, és nem ismeri el a levél egyetlen mondatát sem, sőt rágalmazásért és becsületsértésért jogi lépéseket is fontolgat.

Miután a SzíDosz Etikai Bizottsága mindössze egy nap alatt lezárta az ügyet, a DK-s Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes Felügyelőbizottsági vizsgálatot kezdeményezett. „Nem mehetünk és nem megyünk el egy zaklatási ügy mellett sem szótlanul. Közös érdekünk, hogy az igazság mindig napvilágra kerüljön, és megvédjük az áldozatokat!” – írta Facebook-bejegyzésében.

A Felügyelőbizottságtól azt kérte, vizsgálják meg, hogy mi történhetett valójában, és hogy az igazgatónak nem hivatalosan lehetett-e információja az ügyről, írja a Mérce.

Helyreigazítás – Az Újszínház hivatalos közleménye

Cikkünk megjelenése után helyreigazítási kérelem érkezett lapunkhoz, az Újszínház közelményét változtatás nélkül közöljük:

“Az Újszínház részére 2019. december 6-án megkeresés érkezett Budapest Főváros Önkormányzata, mint Fenntartó részéről, hogy tájékoztatást kér egy vagy több 2016-ban elkövetett szexuális zaklatás ügyében. A Fenntartó képviselőjét szóban és írásban is tájékoztattuk, hogy ilyenről nincs tudomásunk.

Hivatalos bejelentés Színházunkhoz sem akkor, sem azóta nem érkezett. A sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát vitatjuk és visszautasítjuk.

A bejelentő személye, valamint a bejelentés tartalma számunkra ismeretlen, mivel mi is a sajtóból értesültünk, hogy a Fenntartó, valamint a Színházi Dolgozók Szakszervezete részére ilyen jellegű bejelentés történt. Mind a két intézménytől a mai napon tájékoztatást kértünk.

A mai napon rendkívüli társulati ülés alkalmával tájékoztattuk a társulatot, hogy az Etikai bizottság a sajtóban megjelent vádak miatt vizsgálatot indít. A társulatot biztosítottuk, arról, hogy amennyiben bárki bejelentést tesz, minden erővel az esetleges áldozatok megvédésére fog törekedni a színház.

Az Újszínház több szabályzattal is rendelkezik, mely lehetőséget biztosít az ilyen és ehhez hasonló ügyek bejelentésére, valamint kivizsgálására.

Szeretnénk megkérni a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a színház intézményét és tartózkodjanak a további feltételezéseken alapuló sajtóhírek megjelentetésétől.

Budapest, 2019. december 9.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top