Aktuális

Az Emmi szerint tévedés, hogy kevesebb gyógypedagógus van, mert inkább több lett

Szerintük rossz adatokat vetettek össze.

A Népszava cikkére hivatkozva több médiumban valótlan állítások jelentek meg a köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusokkal, a gyógypedagógiai neveléssel és oktatással kapcsolatban. A Népszava szerzője két különböző statisztikai kategóriához tartozó adatot hasonlított össze, tévesen – írja közleményében az Emmi.

A 2018/2019-es tanévben a köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok, konduktorok száma 10.058 volt, amelyből ténylegesen gyógypedagógus, konduktor munkakörben 9.582-en tevékenykedtek. A 2019/2020-as tanévben a köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok, konduktorok száma 10.178 fő, amelyből ténylegesen gyógypedagógus, konduktor munkakörben 9.728-an tevékenykednek.

A speciális szakemberek száma tehát szerintük így nem csökkent, hanem nőtt.

A 2010/2011-es tanévben a gyógypedagógus, konduktor munkakörben dolgozó szakemberek száma még csak 5.695 volt, így az elmúlt kilenc évben rendkívül jelentősen javult az ellátottság.

A hallgatói létszámok esetén, míg 2006 előtt csak egyetlen felsőoktatási intézmény képzett gyógypedagógusokat, 2019 szeptemberétől már nyolc, 2020-tól pedig kilenc egyetemen folyik gyógypedagógus-képzés, ami a vidéki szakember-ellátottság javítása szempontjából kulcskérdés – írják. 

A képzőintézmények számának növekedésén túl jelentősen megemelkedett a gyógypedagógus alapképzésre felvett hallgatók száma, míg 2013-ban 937, 2019-ben 2.098 hallgató kezdte meg a tanulmányait.

A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók száma kis mértékben valóban emelkedett az elmúlt évhez képest (2,4%-al), de ez a differenciálódó, javuló, immár teljes körű diagnosztikának, továbbá annak köszönhető, hogy sajátos nevelési igényű tanulók már nem morzsolódnak le, hanem jellemzően tovább folytatják köznevelési tanulmányaikat, mint korábban. A sajátos nevelési igényű gyermekek aránya az összes tanulók számához képest az európai átlagnak megfelelő – zárja a minisztérium a közleményt. 

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top