Aktuális

Figyelmeztet a rendőrség: életveszélyes a Balaton jege

Várhatóan a melegebb idő hatására még tovább romlik a jég szilárdsága.

Egyáltalán nem ajánlott jelenleg a Balaton jegére rámenni, mert a jég vastagsága sehol sem megfelelő – hívta fel a figyelmet a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Ráadásul várhatóan a melegebb idő hatására a kikötőkben vagy a part menti vízterületeken képződött jég tovább mosódik, törik, romlik a szilárdsága. Ezért a jégen való közlekedés, sportolás és tartózkodás életveszélyes.

A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű is a szerkezete.

Ez is érdekelhet balaton jég befagyott tél Megnézem

A jégbeszakadások miatti balesetek elkerülése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik, hogy mindenki betartja-e a jégen tartózkodás szabályait. Aki megszegi az előírásokat, 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot kaphat, szabálysértési eljárásban pedig akár 150 ezer forint is lehet a büntetés.

Fontos tanács, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre. Fokozatosan próbáljuk felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani. Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.

Ha bármilyen jéggel kapcsolatos vészhelyzetet észlelsz, azonnal hívd a 112-es segélyhívót, vagy kérj segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán!

(Kiemelt kép: MTVA / Bizományosi: Faludi Imre)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top