Az amerikai Portsmouth Egyetem matematikusai kiszámolták a tökéletes eszpresszó receptjét – írja a Guardian híre alapján az Index.
A Matter nevű folyóiratban publikált tanulmány szerint a titok az őrlés minőségében rejlik: minél finomabb az őrlés, a kávé annál tökéletesebben oldódik fel a vízben. Ennek ellenére vigyázni kell, mert ha a szemeket a lehető legfinomabbra őrlik, eldugíthatják a szűrőt.
A legjobb megoldás a tudósok szerint az, ha kevesebb mennyiségű, durvább őrlésű kávét használunk vagy kevesebb vizet, így nagyjából 25 százalékot lehet spórolni az alapanyagon is. Az ideális változat 15 grammnyi kávéval, 7-15 másodperc alatt készül.
A kutatók egy oregoni kávézóban egy éve át tesztelték az elméletüket: mint kiderült, módszerüknek köszönhetően nőtt a bevétel, és a kávé elkészítéséhez szükséges idő is lerövidült.