Az Itáliai-félsziget csaknem közepén elhelyezkedő Firenze közel 370 ezer lakosával, Olaszország nagyvárosai közé tartozik. A „középkor Athénja”-ként és az olasz reneszánsz bölcsőjeként számon tartott város bővelkedik történelmi és művészettörténeti látnivalókban. Ezt bizonyítja, hogy a történelmi belvárost az UNESCO is levédette és a Világörökség részévé nyilvánította. Azt is mondhatnánk, az egész város egy hatalmas, élő műalkotás. Bármit megnézhetünk, de szánjunk rá egy napot, hogy csak „lézengünk” a városban, sétálunk és megkóstoljuk a helyi finomságokat! Akkor úgy érezhetjük itt magunkat, mint a helyiek.
Édesszájúaknak
A Gilli Firenze legrégibb kávézója. Egy svájci család alapította majd háromszáz éve Firenzében a Medici-korszakban. Cukrászdaként indult, néhány lépésre a dómtól. A fánk tette híressé… A városban több kávézó kínál különleges nedűt: a vaníliás, karamelles, szerecsendiós változatokig rengeteg típus van. Az édesszájúak mindenképp kérjenek hozzá egy pasta di mandorlát, azaz egy mandulatésztából készült sütit.
Kávéimádóknak
Az olaszok kávézási szokásai igencsak „szigorúak”. S ha mi mást kérünk, napszakra nem jellemzőt, kissé furcsán fognak ránk nézni. Csak tejszerű kávét fogyasztanak reggel; ez a cappucino – délután vagy este viszont a feketét, és lehetőleg caffét mondva. Bárokban az is gyakori, hogy nem is ül le az olasz kávéfogyasztó ezért külön egy asztalhoz, hanem csak megissza a cafféját a pultnál, vált néhány szót a körülötte lévőkkel, majd elegánsan távozik (egyébként így olcsóbb is). Ezenkívül még lehet Caffé Lungót is rendelni, ami ugyancsak presszókávé, de dupla adag vízzel.
Húsevőknek
Utoljára maradt Firenze híres húsétele. Itt a legnépszerűbb utcai étel a pacal, amit street foodként lehet a leggyorsabban beszerezni. „Tripa” avagy „Lampredotto” felirattal működnek a büfék, ezek már jelzik, hogy mi az itt árult szendvicsek fő alapanyaga. A pacalárusok a hagyományos toszkán zsemlékbe (semelle) rakják bele a frissen kifőzött pacalt. Különböző öntetekkel ízesítik, ahogy kérjük. Lehet csípős, paprikás vagy petrezselymes… S hogy melyik az inkább firenzei? A Tripa vagy a Lampredotto? Az utóbbi, az első, fehér színűt máshol is árulják Olaszországban, de az utóbbit, a szürkés-barnás színű, a marha gyomrának az utolsó szakaszából készül, és az tényleg csak itt van.
Top látnivalók:
- Az Öreg híd, a Ponte Vecchio,
- A Pitti palota,
- A dóm,
- Uffizi képtár,
- Battistero, a város egyik legrégebbi épülete.
A Nespresso megújult Ispirazione Italiana kollekciójának kávéit olasz városok és az adott régiókra jellemző pörkölési- és kávézási hagyományok inspirálták – így megkóstolhatjuk, milyen többek között egy Róma, Firenze, Palermo vagy akár Genova városa által ihletett Nespresso kávé.
Az Ispirazione Firenze Arpeggio kávé tökéletes kivetülése Firenze kulturális jelentőségének: szellemi központ Olaszország szívében, melyre hatást gyakoroltak az ország különböző régiói. A kávé pörkölési stílusa ezeket a hatásokat ötvözi, kombinálva az észak-olaszországi gyümölcsös és a déli, kakaós jegyeket, megalkotva ezzel egy rendkívül bársonyos, sűrű és krémes kávét. További információk: www.nespresso.com.