Aktuális
Szponzorált tartalom

Divatosan és könnyedén Firenzében

Az olasz kávézó nemzet, ezért nem csoda, hogy az ország történelmi kávézóit annyira tisztelik, mint a galériák és katedrálisok rendkívüli sorozatát. Nem kivétel ez alól Firenze sem, ahol a 19. és a 20. század elejéről maradtak ránk híres kávézók, többsége a város fő műemlékei közelében található.

Az Itáliai-félsziget csaknem közepén elhelyezkedő Firenze közel 370 ezer lakosával, Olaszország nagyvárosai közé tartozik. A „középkor Athénja”-ként és az olasz reneszánsz bölcsőjeként számon tartott város bővelkedik történelmi és művészettörténeti látnivalókban. Ezt bizonyítja, hogy a történelmi belvárost az UNESCO is levédette és a Világörökség részévé nyilvánította. Azt is mondhatnánk, az egész város egy hatalmas, élő műalkotás. Bármit megnézhetünk, de szánjunk rá egy napot, hogy csak „lézengünk” a városban, sétálunk és megkóstoljuk a helyi finomságokat! Akkor úgy érezhetjük itt magunkat, mint a helyiek.

Édesszájúaknak

A Gilli Firenze legrégibb kávézója. Egy svájci család alapította majd háromszáz éve Firenzében a Medici-korszakban. Cukrászdaként indult, néhány lépésre a dómtól. A fánk tette híressé… A városban több kávézó kínál különleges nedűt: a vaníliás, karamelles, szerecsendiós változatokig rengeteg típus van. Az édesszájúak mindenképp kérjenek hozzá egy pasta di mandorlát, azaz egy mandulatésztából készült sütit.

Fotó: Nespresso

Kávéimádóknak

Az olaszok kávézási szokásai igencsak „szigorúak”. S ha mi mást kérünk, napszakra nem jellemzőt, kissé furcsán fognak ránk nézni. Csak tejszerű kávét fogyasztanak reggel; ez a cappucino – délután vagy este viszont a feketét, és lehetőleg caffét mondva. Bárokban az is gyakori, hogy nem is ül le az olasz kávéfogyasztó ezért külön egy asztalhoz, hanem csak megissza a cafféját a pultnál, vált néhány szót a körülötte lévőkkel, majd elegánsan távozik (egyébként így olcsóbb is). Ezenkívül még lehet Caffé Lungót is rendelni, ami ugyancsak presszókávé, de dupla adag vízzel.

Húsevőknek

Utoljára maradt Firenze híres húsétele. Itt a legnépszerűbb utcai étel a pacal, amit street foodként lehet a leggyorsabban beszerezni. „Tripa” avagy „Lampredotto” felirattal működnek a büfék, ezek már jelzik, hogy mi az itt árult szendvicsek fő alapanyaga. A pacalárusok a hagyományos toszkán zsemlékbe (semelle) rakják bele a frissen kifőzött pacalt. Különböző öntetekkel ízesítik, ahogy kérjük. Lehet csípős, paprikás vagy petrezselymes… S hogy melyik az inkább firenzei? A Tripa vagy a Lampredotto? Az utóbbi, az első, fehér színűt máshol is árulják Olaszországban, de az utóbbit, a szürkés-barnás színű, a marha gyomrának az utolsó szakaszából készül, és az tényleg csak itt van.

Fotó: Nespresso

Top látnivalók:

  • Az Öreg híd, a Ponte Vecchio,
  • A Pitti palota,
  • A dóm,
  • Uffizi képtár,
  • Battistero, a város egyik legrégebbi épülete.

A Nespresso megújult Ispirazione Italiana kollekciójának kávéit olasz városok és az adott régiókra jellemző pörkölési- és kávézási hagyományok inspirálták – így megkóstolhatjuk, milyen többek között egy Róma, Firenze, Palermo vagy akár Genova városa által ihletett Nespresso kávé.

Az Ispirazione Firenze Arpeggio kávé tökéletes kivetülése Firenze kulturális jelentőségének: szellemi központ Olaszország szívében, melyre hatást gyakoroltak az ország különböző régiói. A kávé pörkölési stílusa ezeket a hatásokat ötvözi, kombinálva az észak-olaszországi gyümölcsös és a déli, kakaós jegyeket, megalkotva ezzel egy rendkívül bársonyos, sűrű és krémes kávét. További információk: www.nespresso.com.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top