Aktuális
Szponzorált tartalom

Egész nap pizzán élni?

Sokan vallják, a pizza az egyik olyan étel, amivel ha este lefeküdtünk, reggel ébredni tudunk. Különösen igaz lehet ez a nápolyi változatra, ami annyira egyszerű, hogy megunhatatlan. Nem állítjuk, hogy a dél-olasz városba csak ezért utazzunk, de azt igen, hogy e nélkül ne jöjjünk el.

Nápoly nem veszi sértésnek, ha a pizza fővárosának tartják. Ráadásul különösen büszkék rá, hogy teljesen más tésztát kínálnak, mint Olaszországban bárhol.  Az itteni tészta alja kicsit égett, a feltét pedig igen egyszerűnek tűnik: a margheritán mozzarella van (de milyen?!), paradicsom (igazi nap érlelte, zamatos) és bazsalikom. Aki nyakon öntené ketchuppal, az azonnal álljon le a mozdulattal! Tilos, tilos, tilos!

Bátraké a pacal!

A szegényebb vidékeken nem volt olyan, hogy az állat bármely részét is kihagyták volna, vagy eldobják. Így került és maradt a pacal a tányérokon ez a vidéken is. Tripperia néven keressük, és úgy fogyasszuk, ahogy épp megkívánjuk: lehet szendvicsben, levesben, egytálételként. S persze ugyanígy volt minden növénnyel is, amiről csak kiderült, hogy ehető. A cukkini virágja rántva, az articsóka töltve – rég rájöttek már az emberek, hogy mindent meg lehet bolondítani, és ma már igazi gasztrokuriózum, ami száz éve csak az éhséget akarta elűzni.

Kissé zsíros…

Aki mer, kockáztasson!  A Pizza fritta teljesen más, mint amit eddig megszokhattunk. Ezt a tésztát ugyanis olajban sütik ki, épp ezért talán inkább lángosélményt ad, mint pizzásat. Természetesen töltött, a benne lévők a hő hatására kissé folyós állagúak lesznek…

Fotó: Nespresso

Édes, édesebb, legédesebb

Sokunknak sokféle olasz édessége lehet a listáján. De ha Nápolyig eljutunk, Babát kóstoljunk!

A rumos (egyes helyeken limoncellós) cukorszirupban ázott könnyű, sokáig kelesztett tészta gombaformában testesül meg, kicsi, nagy, töltött és töltetlen változat is kapható belőle. Most mondhatnánk, hogy olyan kicsit, mint az itthoni képviselőfánk, de mégsem olyan. Teljesen más. Ráadásul rumos…  Sfogliatelle – ezt a szót is érdemes megjegyezni. Nem túl nagy, kagyló formájú tészta, amiben ricottás krém lapul. Olyannyira laktató, hogy ne legyünk mohók, először csak egyet vegyünk.

Burrata, bocconcini és straciatella

Muszáj ennyire olaszul? Igen, muszáj, mert az itteni mozzarellának többféle változata is van, és ha például a krémeset akarjuk megkóstolni, akkor nem elég azt mondani, hogy mozzarella, hanem azt is kell, hogy burrata… egészen különleges élmény, aki egyszer megkóstolta, nem tudja majd elfelejteni.

Fotó: Nespresso

Az olaszok tudják a legjobb kávét főzni? Igen, ezt állítják. De ahhoz, hogy elhiggyük, úgy kell inni, ahogy ők isszák. A kávé legyen: caldo, comodo, carico. Azaz forró, kényelmesen elfogyasztott és nagyon, de nagyon erős. Semmi tej(szín)! De egy falat étcsoki azért jöhet hozzá, az nem szentségtörés. Azért a kávézók is megtesznek mindent, hogy élvezzük és finomnak tartsuk az itteni kávét. A felszolgált vizet előtte igyuk meg, hogy az ízek jobban kijöjjenek – és ne csodálkozzunk, hogy a csésze meleg, abba kerül a forró kávé… minden a tökéletesség miatt történik.

A Nespresso megújult Ispirazione Italiana kollekciójának kávéit olasz városok és az adott régiókra jellemző pörkölési- és kávézási hagyományok inspirálták – így megkóstolhatjuk, milyen többek között egy Róma, Firenze, Palermo vagy akár Genova városa által ihletett Nespresso kávé. A kávécsalád két új kapszulával is gazdagodik, melyek Velence és Nápoly kávékultúráján keresztül varázsolják otthonunkba Itália hangulatát.

Nápoly utcáin sétálva felfedezhetjük a régi időkben gyökerező helyi kávérituálét; ez adta az ötletet az Ispirazione Napoli kávé intenzív pörköléséhez. A Robusta hozzáadásával ez a bársonyos és krémes ital rendkívül testessé válik, és élvezetesen kesernyés utóízt kap. Az Ispirazione Napoli a Nespresso tisztelgése a kávézás olasz fővárosa és az ott dolgozó pörkölő mesterek tudása előtt. További információk: www.nespresso.com.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top