Aktuális
Szponzorált tartalom

Mintha Audrey Hepburn vakációzna…

Egyszer meg kell nézni, egyszer el kell jutni. Róma, az örök város, ahová minden út vezet, sokak bakancslistáján szerepel. Már fejből fújjuk a látnivalókat, több napot meg tudunk azzal tölteni, mit is kellene látni.

Mi lenne, ha kiszöknénk a szállodánkból és egyedül vágnánk neki Róma utcáinak? Bizarrul hangzik? Pedig a Római vakáció című film épp így indul… és micsoda sztori kerekedik ki belőle… Igaz, szükség van egy jóképű amerikai újságíróra, aki nem él vissza a helyzettel, és a maga szemével mutatja be a várost… Annyi persze bizonyos, ha nem a kötelező programokat és látnivalókat vesszük sorról sorra, akkor egészen különleges Rómát fogunk látni! Ráadásul teljesen más nappal egy épület, és éjjel… kivilágítva.

Mintha rómaiak lennénk…

Rómában viselkedj úgy, mintha római lennél – a mondásban van némi igazság. És mit csinál egy római a saját városában? Biztosan a helyi ételeket eszi… mondjuk az alleso di Bollitót kéri, ami egy főtt húsos szendvics. A vegetáriusoknak is van mit ajánlani: kóstolják meg Róma zöld nagykövetét! Hogy mi ez? Az articsóka. Egész évben kapható a piacokon és az éttermekben, leghíresebb változata a carciofi alla giuida. És még mindig nincs vége a sornak, ami csak itt van, és itt is a legfinomabb… a tésztaimádók Cacio e Pepe, azaz juhsajtos, fekete borsos tésztát kérjenek. Nagyon egyszerű, gyors étel, ugyanakkor mennyei ízorgia! Ha valaki a porchettát ajánlotta nekünk, akkor a lassú tűzön sült sertéshúsra csábított bennünket, még az is előfordulhat, hogy gyógynövényekkel ízesítették. Általában szendvicsként árulják, finom pékáruban, és épp ezért gyors, de laktató street food. És még egy finom, ám laktató fogás (persze csak a finom fagylaltok előtt) – a Pizza al Taglio  – ami azonban nem hagyományos vagy megszokott pizza. Lapos serpenyőben, hosszú alakban sütik meg, mindenfélével gazdagon megpakolva.

Fotó: Nespresso

Mint egy idegenvezető…

Minden épületről órákig lehetne mesélni, de talán az a legjobb, ha csupán a legfontosabb és legérdekesebb információk valódiságát keressük meg az épületeken… „Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is” – írta az óriási építményről Beda Venerabilis angolszász egyházi író. Róma egyik legfontosabb jelképe tíz év alatt épült fel – és az ókorban gladiátor- és állatviadalok helyszínéül szolgált. Amikor elkészült, 100 napon át ünnepeltek. Hogy mennyien látták? 50-55 ezer ember befogadására volt alkalmas, a ki-belépést pedig 80 bejárat biztosította. Érdekesség, hogy a közönséget védték a naptól és az esetleges esőtől. Az  amphitheatrum arénáját ponyvával fedték be, erről a Colosseum körül látható kőoszlopok árulkodtak, ehhez erősítették azokat a köteleket, amelyekkel a ponyvát feszítették ki.

A szökőkutak szökőkútja

Már az antik Róma a kutak városa volt, de a vízvezetékek és a fürdőkultúra nagy része elpusztult. A víz azonban mindig fontos volt az embernek, nem véletlen, hogy páratlan szökőkutak tervei születtek meg. A leghíresebb a három út kereszteződésében található (innen a neve is) Piazza Fontana di Trevi, Róma egyik legjellemzőbb, legvonzóbb terén áll. A reneszánsz korban még csak egyszerű vízmedence volt a helyén, de XII. Kelemen pápa megbízására, Niccolo Salvi tervei alapján megszületett a barokk csoda.

Fotó: Nespresso

Csak térképpel, különben eltévedünk!

Villa Borghese Róma legnépszerűbb, nagy kiterjedésű parkja, évszázados fákkal, pázsitos tisztásokkal, tavakkal és szökőkutakkal, bonyolult úthálózattal, kerti lakokkal, nyári palotákkal. Scipione Borghese, a műkedvelő bíboros hozta létre, több telek felvásárlásával, hogy itt akár kedvenc időtöltésének, a vadászatnak is hódolhasson. Ez a tény is mutatja, milyen nagy területről van szó, ami ma már bárki által felkereshető…

A városkártyával minden olcsóbb, váltsuk ki!

A Roma Pass Róma Város Önkormányzata és az Olasz Művészeti és Kulturális Minisztérium támogatásával jött létre, együttműködésben a tömegközlekedési vállalattal (ATAC), valamint a főváros kiemelt turisztikai helyeivel. Már megéri, ha legalább három napot maradunk és két drága múzeumot néztünk ki magunknak. Érdemes az ingyenes múzeumi belépést a legdrágább múzeumokra felhasználni: a Colosseum/Palatinus/Forum Romanum kombinált jegyére, és a Capitoliumi Múzeumok/ Angyalvár (Castel Sant Angelo) / Galleria Borghese jegyre beváltani. A legtöbb múzeum általában zárva van hétfőn (kivéve a Colosseum, a Caracalla fürdője és a Galleria Borghese).

A Nespresso megújult Ispirazione Italiana kollekciójának kávéit olasz városok és az adott régiókra jellemző pörkölési- és kávézási hagyományok inspirálták – így megkóstolhatjuk, milyen többek között egy Róma, Firenze, Palermo vagy akár Genova városa által ihletett Nespresso kávé.

Az illat, amely Róma tradicionális kávéházaiból illan ki a kontrasztok gazdag történelmének leirata is egyben: kedvelt ízek, melyek a város eleganciáját testesítik meg. Ez a komplexitás az Ispirazione Roma kávénál a finom pörkölésben, a kiegyensúlyozott és a karakteres ízek együttesében jelenik meg, melyet egy kis gyümölcsösség fűszerez meg.

További információk: www.nespresso.com.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top