Aktuális

Egy 101 éves olasz férfivel nagyon kiszúrt a Brexit

A Brexit „áldozata” lett az idős férfi, a brit belügyi tárca azóta sem győz elnézést kérni tőle.

A brit belügyminisztérium arra kért egy több mint 65 éve Londonban élő, 101 éves olasz állampolgárt, hogy a szülei igazolják a korát. Giovanni Palmiero egy technikai hiba áldozata lett: a brit belügyminisztérium rendszere 1919 helyett tévesen 2019-et rögzített, amikor – a Brexit miatt – az útlevelét beszkennelték a belügyi tárca mobiltelefonos applikációjába. A rendszer ugyanis csak a születési évszám utolsó 2 jegyét ismerte fel. Végül több órányi intézkedés után telefonon rögzítették az idős férfi adatait, aki egyenlőre még nem kapott hivatalos visszaigazolást arról, hogy megkapja-e a letelepedett jogi státust, miközben már 1966 óta él a brit fővárosban.

Giovanni Palmiero fia szerint méltatlan, hogy hosszú évtizedek óta az országban élő idős embereknek ilyen procedúrán kell átmenniük. „Nehéz elhinni, hogy nincs nyilvántartás az Egyesült Királyság 1973-as csatlakozása előtt az országban élő állampolgárokról” – fogalmazott.

A Nagy-Britanniában élő és maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak a letelepedett jogi státus megszerzéséhez 2021. június 30-ig kell személyazonosságukat igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban.

A brit belügyminisztérium időközben felvette a kapcsolatot az idős férfival és elnézést kértek tőle a kellemetlenségekért.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top