Aktuális

A budapesti Fed-kupa mérföldkő lesz a női sportegyenjogúságban (x)

Budapest rendezi április 14-19. között a megújított Fed-kupa döntőjét, amelynek nemzetközi nagykövete a női egyenjogúság úttörője, Billie Jean King lesz.

A világ legjobb női teniszezői áprilisban egy hétre beköltöznek a Papp László Sportarénába. Magyarország idén először, majd további két éven keresztül ad otthont az új lebonyolítású rendszerű BNP Paribas Fed-kupa döntőjének, amely a világ legrangosabb női csapatversenye. Tizenkét ország – köztük Magyarország – legjobbjai hat napon keresztül versengenek majd egymással a 18 millió dollár összdíjazású versenyen. S, hogy miért fontos ismételten a pénzdíj? A sorozat történetében a díjazás először lesz ugyanakkora, mint a férfi Davis-kupáé, ami nagy lépés a nemek közti esélyegyenlőség erősítése érdekében a sportágban. Ennek ismeretében pedig senki nem szolgált rá jobban a nemzetközi nagykövet címre, mint maga Billie Jean King.

A tenisz azon kevés sportágak közé tartozik, ahol a férfi és a női sportolók ugyanannyi pénzdíjért versenyeznek, ám nem volt ez mindig így. Negyvennyolc évvel ezelőtt, 1972-ben Wimbledonban például a férfi győztesnek ötezer, míg a női bajnoknak háromezer angol font ütötte markát, tehát az akkori bajnok Stan Smith majd kétszer annyi pénzt tehetett zsebre, mint a másik nem versenyének nyertese, Billie Jean King. És, hogy épp ki tett azért oly sokat, hogy a 21. századra ez már teljesen megváltozzon? Maga az 1972-es wimbledoni női bajnok Billie Jean King, aki ma már a budapesti Fed-kupa döntő nemzetközi nagykövete is.

A történelem egyik legnagyobb női teniszezője pályafutása alatt összesen 39 Grand Slam-győzelmet aratott és hétszer is megnyerte a Fed-kupát az amerikai csapattal. King karrierje alatt 52 mérkőzést nyert meg és csak 4 alkalommal szenvedett vereséget a női teniszezők legrangosabb tenisz csapatversenyében. Pályafutása pedig úgy ért véget, hogy az utolsó 30 meccsét megnyerte, melyet játszott a sorozatban.

A múlt tehát már ismert, ám a 2020-as győztes kilétét még homály fedi, és nem lehet tudni, hogy akár épp Budapesten veszi-e kezdetét egy hasonlóan csillogó és eredményes karrier. A résztvevő csapatok névsorát elnézve (Franciaország, Ausztrália, Csehország, Amerikai Egyesült Államok, Fehéroroszország, Németország, Spanyolország, Svájc, Belgium és Magyarország) hihetetlen küzdelmekre van kilátás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top