Aktuális

Tönkremehet a cserkészszövetség a pedofilbotrányok miatt

Annyi kártérítési ügyük van évtizedekkel ezelőtti zaklatások miatt, hogy csődvédelmet kért az amerika szövetség.

A katolikus egyházhoz hasonló pedofilbotrányba bukhat bele az Amerikai Cserkészszövetség, nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is. Annyi kártérítési ügyük gyűlt össze ugyanis (akár évtizedekkel ezelőtti esetek miatt is), hogy a szervezet inkább csődvédelmet kért – idézi a Guardiant a 444.hu. Több ezer férfi vallja, hogy annak idején zaklatták őket a cserkészek és a vezetők. A botrányba egyrészt azért rokkanhat bele a szervezet, mert a mostani szabályok szerint már évtizedekkel ezelőtti esetek miatt is lehet pert nyerni, másrészt azért, mert központilag kezelik, nem egyházmegyénként, mint a katolikusoknál – írja a brit lap. Több államban ügyvédek keresik az áldozatokat, hogy képviselhessék őket. Jelenleg több mint kétmillió tagja van a cserkészszövetségnek. 

A kép illusztráció (Fotó: Bill O’Leary / The Washington Post via Getty Images)

A szervezet körüli botrány több eleme is hasonlít a katolikus egyházéhoz: mindkét intézményben köztiszteletben álló, vezető férfiak használták ki, hogy hatással vannak a fiatal fiúkra, a vezetés mindkét esetben tudott ezekről, sőt még listát is vezettek a zaklató tagjaikról, a botrányokat pedig igyekeztek csendben elintézni vagy eltusolni. A cserkészek a ’20-as évek óta vezetik az „alkalmatlanok” (értsd: a potenciális vagy tényleges molesztálók) listáját. Igaz, ma már jelentik a hatóságoknak, ha valaki felkerül. Eddig ötezer esetet sikerült nyilvánosságra hozni, de még sokkal többet titkosítva kezelnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top