Aktuális

Megjósolta a koronavírus-járványt egy amerikai író?

Vannak különbségek, na de a név?

Van egy Dean Koontz-regény, az 1981-es A sötétség szeme, amiben az Index cikke szerint szerepel egy új, rejtélyes kórokozó, ez a 

WUHAN-400, és persze halálos.

Azt írják, hogy a regény története szerint a Wuhan-400 vírust biológiai fegyverként fejlesztették ki azzal a céllal, hogy 100 százalékos halálozási rátájával kipusztítsa az emberiséget. A lap megjegyzi, hogy van két fontos különbség a regénybeli kitalált és a valódi vírus között, ebből az egyik a halálozási ráta, mivel a koronavírusé 2 százalékos, a másik pedig a lappangási idő: míg a koronavírus 2-14-ig lappang, addig a WUHAN-400 alig 4 óráig. 

A regény korai kiadásaiban a vírusnak még Gorkij-400 volt a neve, és orosz tudósok fejlesztették ki, nem pedig egy Vuhan-környéki laborból származik, és csak később, 1990 körüli kiadásokban változtatták meg a nevét Wuhan-400-ra.er.

Az Index a cikket a Mashable írására hivatkozva jegyzi. Megkérték olvasóikat, hogy írják meg nekik, a magyar fordításban milyen néven szerepel a vírus, és kiderült, hogy Wuhan-400 néven.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top