Aktuális

Idén már ne ússz a Balatonban: borzasztó dolgok vannak a vízben

Gyógyszerszármazékok, kedélyjavítók, műtrágya – 71 hatóanyag jelenlétét mutatták ki a vízben...

Több mint hetvenféle ros hatóanyag található a Balaton vízében. Gyógyszerszármazékok, a mezőgazdaságban használt műtrágyák, egy-egy zenei fesztivál után pedig kedélyjavítók is kimutathatók a tó vízéből, derült ki a Pécsi Tudományegyetem és a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) közös kutatásából – írja a Füred TV tudósítása alapján a hirbalaton.hu.

téli balaton

(Illusztráció: Getty Images)

Dr. Pirger Zsolt, a BLI  tudományos főmunkatársa elmondta, kutatócsoportjuk 138 hatóanyag jelenlétét vizsgálta a tó vizében, vízgyűjtő területén, amelyből 71-et ki tudtak mutatni. A mezőgazdaságban használt sokféle növényvédő-szer, peszticid mellett magas volt a gyógyszermaradványok aránya is, amelyek többségében az idegrendszerre hatnak. „Ezektől a hatóanyagoktól ugyanis megváltozik például a puhatestűek viselkedése, mozgásuk aktivitása, táplálkozása, szaporodása” – mondta a kutató.

Dr. Pirger Zsolt arról is beszámolt, hogy egy-egy zenei fesztivál, például a Balaton Sound is komoly hatással van a vízre és annak élővilágára: „Például a koffein nagyon szépen kimérhető a rendezvény után egy héttel is a vízből, aminek természetesen vannak élettani hatásai.

A Balaton életére negatív hatással vannak az építkezések, nádirtások is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top