Aktuális

Német tinit indítanak harcba Greta Thunberg ellen a klímaválság-tagadók

A Földet nem az emberiség melegíti, legfeljebb a Nap, pánikra semmi ok, Thunberg pedig emberellenes ideológiákat terjeszt – mondja a 19 éves lány.

Greta Thunberg ellenszere – ezzel a szlogennel reklámozzák szélsőjobboldali szervezetek a 19 éves Naomi Seibt YouTuber-aktivistát (vagy éppen antiaktivistát?), aki azt hirdeti, káros, szinte emberiségellenes tett a klímakatasztrófa veszélyeit hirdetni. A lány tavaly kezdett YouTube-videókat feltölteni, ezekben kifejti nézeteit. Máris felkapta a szélsőséges német AfD párt, illetve egy dohány- és olajlobbista szervezet, amely közel áll Trump elnökhöz – írja az Independent. Az utóbbi, Heartland Institute nevű kezdeményezés – amely nemrég a washingtoni Trump International Hotelben tartott „klímaszkeptikus” konferenciát – most hivatalosan is felkérte a lányt, hogy legyen a reklámarca. 

Már publikáltak is egy videót, amelyben szembeállítják Tunberget és Seibtet, előbbit ideges kis mitugrászként állítva be, reklámarcukat pedig higgadt, hiteles tényezőként, aki csupán konkrét tudományos eredményeket szeretne látni. Seibt szerint ugyanis „fontos, hogy megkérdőjelezzük a narratívát ahelyett, hogy reklámoznánk, a klímaváltozásról szóló tudomány pedig nem is tudomány”. Részleteket láthatunk Thunberg tavaly az ENSZ-ben elhangzott felszólalásából, mire a német lány elmondja: a klímakatasztrófa hirdetése „megvetendő, emberellenes ideológia”. Arra a felvetésre, hogy ő szimplán „klímatagadó”, azt az „érvet” hozza fel, hogy ilyen szóval illetni egy németet nagy udvariatlanság, hiszen a szó túlságosan hasonlít a holokauszttagadóra. 

Az őt támogató szervezet szerint „fantasztikus hang” az övé, amely „a szabad piacok és a klímarealizmus érdekében” szól. A realizmusról egyébként annyit, hogy Seibt korábban publikált egy (saját) videót arról, hogy szerinte a tudósok egyszerűen túlértékelték a széndioxid-kibocsátás hatását, és inkább azt kellene vizsgálni, hogy nem a napsütés okozza-e a Föld felmelegedését. Fő mondanivalója, hogy a világ jól működik úgy, ahogy van, aggodalomra semmi ok, hiába kiabál hangosan az ellenkező oldal. Seibt korábbi videóiban egyébként beszélt a feminizmus és a migráció káros voltáról is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top