Aktuális

Elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok úszó

92 éves volt az olimpiai bajnok úszó, Székely Éva, aki az elsők között tanulta ki a pillangóúszás technikáját, amiért sokáig csak Pillangókisasszonyként emlegették.

Elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok úszó, Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok úszó édesanyja. A Nemzet Sportolója 92 éves volt. 

Halálhírét a Magyar Úszó Szövetség jelentette be. „Csaknem egy hónappal 92. születésnapja előtt hagyott itt bennünket Helsinki olimpiai bajnoka – egy lenyűgöző életút ért most véget, egy csodálatos gondolkodótól búcsúzunk. (…) Az elsők között tanulta ki a pillangóúszás technikáját, amiért sokáig csak Pillangókisasszonyként emlegették, aki aztán edzőként is dolgozott, lányát, Gyarmati Andreát szintén az olimpiai dobogóig vezette. Sok-sok csodálatos interjút adott, Sírni csak a győztesnek szabad című könyve kötelező olvasmány mindenkinek” – olvasható a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldalán közzétett megható posztban.

Székely Éva olimpiai bajnok úszó, a Nemzet Sportolója (b) átveszi a Prima Díjat a Művészetek Palotájában 2011-ben. Középen Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok úszó, Székely Éva lánya áll. MTI Fotó: Kovács Tamás , 

Székely Éva olimpiai bajnok úszó, a Nemzet Sportolója (b) átveszi a Prima Díjat a Művészetek Palotájában 2011-ben. Középen Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok úszó, Székely Éva lánya áll (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Székely Éva pályafutása csúcsára 1952-ben, a Helsinkiben rendezett ötkarikás játékokon ért fel: a finn fővárosban úgy nyert aranyérmet a 200 méteres mellúszásban, hogy a világon első nőként pillangózta végig a távot. Olimpiai rekorddal győzött, és csaknem 3 másodperccel előzte meg az ezüstérmes Novák Évát. Ugyanebben a számban 4 év múlva, Melbourne-ben ezüstérmes lett.

Pályafutását 1960-ban fejezte be, nem teljesen önszántából. A római olimpia előtt férjével, a vízilabdázó Gyarmati Dezsővel választás elé állították: csak egyikük mehet az ötkarikás játékokra, nehogy disszidáljanak, korábban, 1957-1958-ban egy évet az Egyesült Államokban töltöttek. Végül Székely Éva maradt itthon, aki gyógyszerészi, majd a Testnevelési Főiskolán edzői diplomát szerzett, 1969-től mesteredző lett.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top