Aktuális
Szponzorált tartalom

„Ő mindent megtesz az egyenlő esélyekért”

Nőnap alkalmából férfi és nő közötti esélyegyenlőségről, a nők karrierlehetőségeiről és a Vodafone új, család és munka közötti egyensúlyt támogató programjáról beszélgettünk a Vodafone Magyarország vezérigazgatójával, Amanda Nelsonnal.

,,Ő mindent megtesz az egyenlő esélyekért” (x)
Mi a jelenlegi helyzet a Vodafone-nál a nemek közti egyenlőséget tekintve?

Angol anyanyelvűként hozzászoktam, hogy a férfi és a nő egyes szám harmadik személyben nálunk „he” és „she”, viszont a magyarban nincs ilyen megkülönböztetés: „Ő” lehet férfi és nő is. A Vodafone-nál mi ugyanebben hiszünk. A tehetség, rátermettség nem férfi vagy női tulajdonság, ahogy az sem az illető nemétől függ, hogy milyen sikeres az üzleti világban, szülőként vagy az élet más területein. Alapvetőnek tartjuk, hogy amellett, hogy felhívjuk a figyelmet a nemek közötti egyenlőség fontosságára, mi is aktívan tegyünk érte mindennap.

Nem okoz ez nehézséget az Önök iparágában?

Az infokommunikációs szektor ilyen szempontból rémisztően rosszul áll, hiszen uniós felmérések szerint mindössze 17 százalék a nők aránya. A Vodafone ezen a téren rendkívül példamutató – ezért is vagyok a vállalattal már 21 éve –, globálisan jelenleg közel 38 000 nő dolgozik nálunk, Magyarországon pedig 52 százalékos a női dolgozók aránya, amely szektor- és országszinten is kiemelkedő jelenség. Célunk, hogy elérjük a 2025-ös évre szóló célkitűzésünket, hogy a Vodafone legyen világszerte a legjobb munkahely a nők és persze a férfiak számára is.

,,Ő mindent megtesz az egyenlő esélyekért” (x)
Milyen konkrét lépéseket tesz a Vodafone azért, hogy elérje ezt a célt?

4 gyermekes anyukaként és vállalatvezetőként pontosan tudom, milyen sok múlik azon, ha egy munkahely támogatóan áll a családalapításhoz, és nem várja el, hogy az ember kompromisszumot kössön a szakmai fejlődése és a magánélete között. Kismamapolitikánknak köszönhetően kismamáink már 2 éve élvezhetik, hogy gyermekük születését követően a GYES összegét 100 százalékos fizetési szintre egészítjük ki, illetve a kezdeti időszakban támogatjuk a részmunkaidős visszatérésüket.

,,Ő mindent megtesz az egyenlő esélyekért” (x)
Ha már a nemek közötti esélyekről beszélünk: mi a helyzet a férfi kollégákkal?

Míg a nők a karrierjükben érezhetik úgy, hogy nem tudják igazán megmutatni, mire képesek, addig a férfiak ugyanezt élhetik át, amikor bővül a család. Vagyis ugyanannak az éremnek a két oldaláról van szó. Ez a felismerés minket is cselekvésre késztetett, ezért idén júliusban a Vodafone Magyarországnál elindítjuk új szülői támogatási programunkat. Ennek keretében az apáknak (házastárs, élettárs, örökbefogadó pár stb.) is 16 hét fizetett szabadságot biztosítunk gyermekük születését vagy örökbefogadását követően az első 18 hónapon belül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nemcsak az újdonsült anyukák tudnak otthon maradni az új jövevénnyel, hanem a férfiak is, akik a távollét alatt is 100 százalékos fizetést kapnak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top