Koronavírus: mit rontottunk el, és mit tehetünk most?

K. B. | 2020. Március 13.
Csak maroknyi ország készült fel a koronavírusra, de mi is tehetünk a járvány lassításáért.

Számos ország nem vette elég komolyan időben a koronavírus-járványt, ez pedig emberéletek százaiba kerülhet – Olaszországban péntek reggelre az ezret is átlépte a halottak száma. A Medium cikke alapján az Mfor.hu szedte össze, mit tehetünk azért, hogy mérsékeljük a járvány terjedését.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírus átlagos halálozási rátája 3,4 százalékos, ekkora hányada hal bele a betegségbe azoknak, akik megfertőződnek vele. Ez harmincszor nagyobb, mint az influenza esetében. Azokban az országokban azonban, ahol időben felkészültek a járványra, 1 százalék alá szorítható a ráta. Tajvanon például már több mint egy hónapja észlelték a betegséget, de jelenleg is csak mintegy 50 fertőzöttről tudnak, halálos áldozat pedig egyelőre nincs.

Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Mit tehetünk?

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a megfertőződések 20 százaléka igényel kórházi ellátást, 5 százaléka intenzív osztályos ellátást, és 1 százalék nagyon komoly segítséget, amihez lélegeztetőgépet vagy a keringést mesterségesen segítő ECMO-készüléket kell igénybe venni. Az arányok lefordítva: ha hirtelen megfertőződik 100 ezer ember, akkor 80 ezernek otthon kell maradnia karanténban, lábadozni, 20 ezret viszont kórházba kell vinni, ebből 5 ezer főt az intenzív osztályra kell szállítani, ezret pedig lélegeztetőgépre vagy ECMO-ra kötni. Tehát a sikeres felkészüléshez elegendő mennyiségűt kell beszerezni mindkét gépfajtából – írja az Mfor.hu

A legfontosabb tehát, hogy ne terhelődjön túl az egészségügyi rendszer. Ennek érdekében azt kell elérnünk, hogy minél nagyobb időbeli eloszlással betegedjenek meg az emberek, ne egyszerre kerüljön mindenki kórházba.

A böngésződ nem támogatja a video tag-et!https://nlc.p3k.hu/uploads/2020/03/koronavirus-gif.mp4
GIF

Az intézmények bezárása, a beltéri programok kerülése és az általános távolságtartás ezért fontos teendők ilyenkor: lassítják a vírus terjedését, ezáltal nem mindenki ugyanakkor lesz beteg. A házi karantén is emiatt lehet jó megoldás, aki teheti, ne utazzon messzire.

Hírek a koronavírusról

Exit mobile version