Aktuális

Karanténban mit tehetünk és mit nem? – a TASZ jogásza élőben válaszolt a kérdéseitekre

Ha kiskorú gyermekem kerül karanténba, vele mehetek? Ha otthoni karanténba kerülök, hogyan fogok vásárolni? Ha dolgoznom kell, ki fizeti a telefont és az internethasználatot? És egyáltalán: meddig tarthatnak karanténban? Asbóth Mártonnal, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértőjével beszélgettünk.

A járványügyi intézkedések általános jellemzője, hogy korlátozzák az egyén szabadságát és a betegjogokat. Korlátozhatják például a mozgásszabadságot azzal, hogy kötelező kórházi tartózkodást rendelnek el. Korlátozhatják a beteg önrendelkezési jogát azzal, hogy egy terápia kötelező igénybevételét (például egy gyógyszer szedését, oltás beadását) írják elő, anélkül, hogy megkérdeznék a betegtől, akarja-e ezeket.

Ezek a jogkorlátozások mindig csak törvényen alapulhatnak, csak a feltétlenül szükséges ideig tarthatnak, és csak a feltétlenül szükséges mértékűek lehetnek.

A TASZ kiadott egy tájékoztatót, hogy segítse azokat, akik karanténba kerültek vagy kerülhetnek. Azonban annyi a kérdés még mindig ezzel kapcsolatban, hogy fontosnak éreztük, hogy segítsünk nektek, amit csak tudunk. Ezért elhívtuk Asbóth Mártont, a TASZ szakértőjét, hogy válaszoljon az általatok feltett kérdésekre egy élő videó formájában. Ha nem tudtátok megnézni, most pótolhatjátok, itt az egész beszélgetés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top