Aktuális

Neten támadnak a koronavírusos csalók

Kéretlen levelekkel és hamis webshopokkal próbálják kihasználni a koronavírus miatti félelmeket a csalók. Fogadd meg a biztonsági cég tanácsait!

Ismét csalók vadásznak áldozatokra az interneten, ezúttal a koronavírus miatti félelmet akarják kihasználni – figyelmeztetnek a biztonságtechnikai szoftvermegoldásokkal foglalkozó nemzetközi cég, az ESET szakemberei.

A kampányban kéretlen levelekkel (spam), illetve hamis webshopokkal támadják a felhasználókat, a csalók arcmaszkokat kínálnak a levelekben, amelyek egy átverős oldalra irányítják a gyanútlan áldozatokat.

a koronavírusra hivatkoznak az internetes csalók

A csalók a koronavírus veszélyeire figyelmeztetve próbálják megszerezni a banki adatainkat (Fotó: Getty Images)

A cég ismertetése szerint a Németországban, Szlovákiában és Csehországban is észlelt kampányban a kiberbűnözők személyes adatokat (név, cím, e-mailcím, mobiltelefonszám) lopnak el a felhasználóktól. A webshop semmilyen adatot nem közöl az oldal üzemeltetőjéről vagy az eladóról, az oldal alján található adathalász formula mellett a webshop aloldalakat is tartalmaz a jobb hatás kedvéért.

A Sky News értesülései szerint az ottani maszkokkal kapcsolatos hasonló csalások, visszaélések már 300 millió forintnyi (800 ezer font) kárt okoztak a briteknek.

A szakemberek az ügyfeleknek a csalások ellen azt tanácsolják, hogy az online vásárláskor mindig biztonságos eszközöket és megfelelő védelmi szoftvert használjanak, illetve csak megbízható, ismert webshoptól vásároljanak. A vásárlói fiók létrehozásakor erős, egyedi jelszavakat alkalmazzanak, és soha ne mentsék el bankkártyaadataikat a webshopban vagy a böngészőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top