Aktuális

Hatóságilag szabályoznák a pofátlanul drága maszkok, fertőtlenítők árát

A Gazdasági Versenyhivatal szerint központilag kellene olcsósítani a fertőzést megakadályozó eszközöket.

Bár nem kérték fel semmilyen akcióra, azért folyamatosan követi az elszabadult piaci árakat a Gazdasági Versenyhivatal – nyilatkozta az intézmény a 24.hu-nak. A portál emlékeztet: elképesztő összegeket kérnek a most szükséges, sokszor hiánycikknek számító termékekért, találtak maszkot 7500 forintért, és hasonló árban mozog a kézfertőtlenítő, sőt, az alapvető élelmiszerek: a csirkemell, a krumpli is. A hivatal nem hatóság, tehát saját hatáskörben nem tud nyomást gyakorolni a piacra, de ennek a helyzetnek szerintük is véget kell vetni, ezért javasolták az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának, hogy kezdeményezze egyes termékek – szájmaszkok, kézfertőtlenítő termékek, hypo tisztítószer – hatósági árszabályozását. Hasonlóan vélekednek az uniós országok versenyhivatalai is. A kormány tehát kivételes helyzetben igenis szabályozhatná az árakat. 

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

A miniszterelnök ellenzi az ötletet: „Szépen hangzanak ezek a javaslatok, én szimpatizálok azzal, hogy ott, ahol szükséges és értelme van, ott vezessünk be hatósági árat, de ne követeljenek olyan hatósági árat, amely akadályozza a védekezést, és elveszi az emberektől a védekezés lehetőségét” – mondta a Parlamentben. A hazai gyártású védőeszközök nem kerülnek piacra, azok mind a védekezésben segítő dolgozóknak kellenek, amiket a vásárlók vesznek és rendelnek, az mind külföldi import, tehát lehetetlen szabályozni az eredeti árukat – érvelt Orbán Viktor. Ha az importálás utáni árukat központilag lenyomnák, azzal azt kockáztatnák, hogy a patikáknak nem érné meg, vagy nem lenne pénzük megrendelni őket. 

A GVH ugyan indíthat vizsgálatot, de évekig is eltart, mire annak eredménye lesz, és újabb évekig, mire a bíróságok döntenek és kikényszerítik az árváltoztatást. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top