Aktuális

Az 1929-es világválsághoz lesz mérhető az idei a magyar nagyvállalkozó szerint

A megbénult termelés miatt súlyosabb válság várható, mint 2008-ban.

Inkább az 1929-es világválsághoz érdemes hasonlítani a mostanit, nem a 2008-ashoz – mondta az e heti HVG-nek adott interjújában Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója. 2008-ban ugyanis a pénzügyi válság nehezítette a termelés finanszírozását, 1929-ben és most viszont közvetlenül és szinte egyik napról a másikra megbénítja a termelést. Így aztán a koronavírus-járvány miatt most súlyosabb válság várható, mint 2008-ban volt.

A megbénult termelés miatt súlyosabb válság várható, mint 2008-ban. Fotó: nagy gazdasági világválsá 1929-ben - Getty Images

A megbénult termelés miatt súlyosabb válság várható, mint 2008-ban (Fotó: A nagy gazdasági világválság 1929-ben – Getty Images)

Bojár szerint tanulnunk kell az akkori válságkezelésből: a bezárkózás zsákutca, amely csak rosszabb világot csinál.

Az alapító az interjúban azt mondta, a magyar kormány is csak akkor kérhet személyes áldozatokat, társadalmi szolidaritást hitelesen, ha őszinte, és elmondja, hogy mekkora a baj, de nem ez történik. A kormány gazdasági intézkedéseit azonban első ránézésre jónak tartja. A felhatalmazási törvényről azt mondta: válsághelyzetben szoktak hozni ilyeneket, de tart a sajtó korlátozásának a szándékától – írja a lap.

Aktuális híreink a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top