Aktuális

Folyékonyan beszélt magyarul, és imádta Budapestet a koronavírusban elhunyt brit diplomata

Kedvenc magyar szavát is elmondta egy interjúban. Életvidám, a munkáját szerető férfit gyászol a brit diplomácia.

Noha az operatív törzs sajtótájékoztatóin Müller Cecília tisztifőorvos előszeretettel hangoztatja, hogy a koronavírus az idősekre és a betegekre veszélyes, március 24-én kiderült, hogy az addigi 10 magyarországi, a COVID-19 megbetegedéshez köthető elhunyt személy közül az egyik a 37 éves Steven Dick budapesti brit nagykövethelyettes. Dick 2019 júniusában érkezett Magyarországra, de hivatalát csak novemberben vette fel, előtte ugyanis Pécsen tanult magyarul. Diplomataként megjárta Szaúd-Arábiát, Afganisztánt, és Szíriában is dolgozott, folyékonyan beszélt arabul. 

Az Index idézte vele kapcsolatban a Guardian közép-európai tudósítóját, Shaun Walkert, aki egy Twitter bejegyzésben emlékezett meg róla, és írta, hogy Dick örült neki, hogy Budapesten dolgozhat. „Érdeklődő és segítőkész ember volt” – tette hozzá.

Steven Dick (balra) kollégáival a novemberi St. Andrew's Ball jótékonysági bálon (fotó: Neményi Márton)

Steven Dick (balra) kollégáival a novemberi St. Andrew’s Ball jótékonysági bálon (fotó: Neményi Márton)

Az Xpatloop Dickkel készített interjújából kiderül, hogy a diplomata kedvenc magyar szava a „megkérdőjelezhetetlen” volt. Elmondta azt is, hogy imád olvasni, és előbb vesz a kezébe egy könyvet, mint hogy megnézzen egy filmet. Dick nagyon szerette Budapestet (Pestet jobban, mint Budát), rajongott a magyar borokért, különösen a villányi régió borait szerette, a magyar konyhát tekintve pedig az édességek fogták meg. „I like kürtőskalács and szilvás gombóc; though usually not together” – sorolta a portálnak két kedvencét magyarul, de tipikus brit humorral hozzátette, hogy a kettőt nem együtt eszi. Szeretett viccelni, ez ebből a követségi videóból is látszik, melyen egy skót verset szaval magyarul:

Dick szabadidejében imádott utazni, legutóbbi szabadságát Izlandon és az Amerikai Egyesült Államokban töltötte, egy mexikói útra pedig már befizetett. Elmondta, hogy ha nem diplomataként dolgozna, el tudná képzelni, hogy keramikus legyen, de orvosnak sosem menne. „Tanultam anatómiát az egyetemen, és már akkor tudtam, hogy az orvosi hivatás nem nekem való.”

Szociálisan érzékeny férfi volt, úgy vélte, mindenkinek egyenlő joga kell hogy legyen az oktatáshoz, legyen az a gyermek fiú, lány, gazdag vagy szegény.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

„Inkább bánkódj a tetteid miatt, mint hogy azt bánd, hogy nem csináltál semmit” – szólt ars poeticája. Dominic Raab brit külügyminiszter a gyászhír kapcsán elmondta, hogy Dick személyében a munkája iránt elkötelezett diplomatát vesztettek el, akit mindannyian hiányolni fognak. 

Hírek a koronavírusról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top