Aktuális

Tízszer több fertőzött lehet itthon, mint amiről tudunk

Szakmai körökben ez nem is kérdés – állítja az Óbudai Egyetem docense.

Tízzel meg kell szorozni a hivatalos adatokat, és akkor közelítőleg megkapjuk hány embert fertőzött már meg ténylegesen a koronavírus itthon. Ezt Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense mondta az Indexnek.

A kutató hangsúlyozta, bár a kormányzati intézkedések nálunk nagyon gyorsak voltak, és az emberek fegyelmezetten viselkednek, sokkal többet kellene tesztelni. Ha ugyanis kevesebbet tesztelnek, logikusan a kimutatott fertőzések száma is alacsonyabb lesz. Márpedig itthon még a fertőzöttekkel egy háztartásban élőket sem tesztelik automatikusan.

Ferenci egyébként tagja annak az a tudományos munkacsoportnak, mely folyamatosan jelent a miniszterelnöknek, hogy modellszámításokkal segítse a hivatalos döntések meghozatalát.

A szakember ugyanazon a véleményen van, amit korábban a WHO főigazgatója is hangsúlyozott: tesztelni, tesztelni, tesztelni kell.

A kutató készített egy folyamatosan frissülő nyilvános oldalt is, ahol a mindenki számára elérhető adatokon mutatja meg, mi az, amit matematikai eszközökkel most látni lehet a járvány lefutásából. Idelinkeljük, bár a folyamatos nagy terhelés miatt ritkán elérhető.

Addig is az Index cikkéből még többet tudhattok meg arról, milyen számítási modelleket használtak még a tudósok a járvány lehetséges kimenetelére vonatkozóan.

koronavírus teszt

(Illusztráció: Getty Images)

Koronavírushírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top