Aktuális

Koronavírus: Új-Zélandon több a gyógyult, mint az újonnan fertőzött

Kiderült, minek köszönhető, hogy Új-Zéland akár már a hónap végére legyőzheti a koronavírus-járványt.

Bár az új koronavírus meglehetősen korán, már február 28-án megjelent Új-Zélandon, az ország azon kevesek közé tartozik, ahol hatékonyan tudtak megküzdeni a betegséggel. A Live Science cikke szerint ennek oka a korai és agresszív járványügyi intézkedés, aminek köszönhetően a 4,8 milliós lakosú országban a mai napig csupán 1210 megbetegedést és mindössze egy halálesetet jegyeztek fel.

Új-Zéland annyira sikeresen kezeli a koronavírus-helyzetet, hogy tegnap, vagyis április 7-én már több gyógyultat, mint új beteget regisztrálhattak. Hogy mi a titkuk?

  • Március elejétől kezdődően 14 napos karanténra kötelezték az országba látogatókat.
  • Március 19-én – a csoportos megbetegedések időszaka előtt – teljesen elzárták az idegenforgalomtól nagyban függő országot.
  • Jelentős volt a „maradj otthon” kampány.
  • Március 23-tól szigorú, fizikai távolságtartást segítő rendeletet érvényesítettek.
  • Bezárták az iskolákat, felfüggesztették a nem létfontosságú szolgáltatásokat, betiltották a szabadidős tevékenységek jelentős részét.
  • A munkavállalókat állami támogatással ösztönözték otthonmaradásra.

A döntéshozók a kezdetektől igyekeztek érzékeltetni, hogy a járványügyi intézkedések mindenkire vonatkoznak, azok alól senki sem mentesül: ennek jegyében Jacinda Ardern miniszterelnök nyíltan kelt ki a kormány egyik tagja ellen, aki a korlátozások ellenére kerékpározott és a tengerpartra járt családjával.

A miniszterelnök egyébként úgy számol, hogy a fizikai távolságtartásra vonatkozó rendelet még legalább egy hónapig érvényben lesz.

Még több koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hír a nagyvilágból: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top