Aktuális

Négy méterre is eljutnak a levegőben a koronavírust szállító részecskék

A vuhani szükségkórházat vizsgálták meg kínai kutatók. Úgy tűnik, kevés lehet a világszerte javasolt két méter.

A SARS-CoV-2 akár 4 métert is képes utazni aeroszolokhoz, vagyis a levegőben szétoszló apró szilárd részecskékhez vagy folyadékcseppekhez tapadva – írja a Qubit egy frissen megjelent kínai tanulmányra hivatkozva. A 18 kínai tudós által jegyzett dokumentum a mindössze tíz nap alatt felhúzott, ezer férőhelyes vuháni szükségkórház vizsgálatán alapult. A kutatók mintát vettek az intézmény különböző pontjain – szellőzőjáratok, számítógépes egerek, még az egészségügyi dolgozók cipőtalpát is megnézték –, és arra jutottak, hogy a vírus a hazánkban is javasolt két méter távolság kétszeresére is képes eljutni. 

Az intenzív osztályon használt egerekről származó minták 75 százaléka, a padlóról vett minták 70 százaléka bizonyult pozitívnak, és az ottani egészségügyi dolgozók felének cipőtalpán mutatták ki a koronavírust. A szellőzőnyílások közeléből származó minták 35,7 százalékában, a kórtermekből vettek 44,4 százalékában, az orvosi irodákban gyűjtött minták 12,5 százalékában mutatták ki a vírus jelenlétét. Ez mind aeroszol terjedés; a fenti adatokat figyelembe véve jutottak a négyméteres távolság ajánlására.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Figyelembe kell venni azonban, hogy az amerikai járványügyi központ (CDC) hivatalos folyóiratában megjelent tanulmány még csak úgynevezett early release, a konklúziót tehát még ellenőrizni kell. Ami a négy métert illeti, volt már ennél „vadabb” következtetés is: egy MIT-kutató korábban hét-nyolc méterre becsülte a vírus maximális útját – emlékeztet a Qbit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top