Aktuális

Szaúd-Arábiában többé senkit nem korbácsolnak meg

Sokat tettek érte az emberi jogvédők, hogy az arab ország ne alkalmazza többé a korbácsolást büntetésként.

Szabadságvesztés és pénzbírság, illetve ezek kombinációja váltja fel a jövőben a fájdalmas és megalázó büntetést, a korbácsolást Szaúd-Arábiában. A Reuters hírügynökség mindezt a szunnita királyság legfelsőbb bíróságának egyik iratára hivatkozva írja, amelybe betekintést nyert.

Az emberi jogvédők szerint ez a reform jelentős előrelépés Szaúd-Arábia emberi jogi célkitűzéseiben, ugyanakkor mindössze egy reform a sok közül a királyságban.

Vége a korbácsolásnak (Fotó: Pexels.com)

Vége a korbácsolásnak (Fotó: Pexels.com)

Az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő muszlim királyságban az iszlám törvénykezés, a saría szigorú értelmezését követik számos szokatlan büntetési formát alkalmazva.

Kodifikált büntetőjog híján az egyes bírák belátásuk szerint értelmezik a saríát. Jogvédők a múltban dokumentáltak olyan eseteket, amelyekben a korbácsolást a többi között ittasság, vagy zaklatás esetén alkalmazták.
   
„A testi fenyítések más fajtáit, mint például a lopásért járó csonkítást, illetve a gyilkosságért, valamint terrorbűncselekményekért kiszabott lefejezést még nem tiltották be” – hangsúlyozta egy jogvédő szorgalmazva Szaúd-Arábia – mint fogalmazott – tisztességtelen igazságszolgáltatási rendszerének reformját.
   
Szaúd-Arábia élen a jár a világon a végrehajtott halálos büntetések számát tekintve, bizonyos bűncselekmények szinte automatikusan ezt a büntetésformát vonják maguk után. A terrorizmus, gyilkosság, nemi erőszak, fegyveres rablás és drogkereskedelem elkövetőit sújtják életük kioltásával – közölték nyugati hírforrások.

Szaúd-Arábia és a reformok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top