Aktuális

Koronavírus: hatástalan lehet a BCG-oltás

Három amerikai egyetem kutatócsoportja jutott erre a következtetésre.
A WHO szerint nincs bizonyíték rá, hogy a BCG oltás hatékony lenne a koronavírussal szemben is

Az elmúlt hetek – magyar szempontból – egyik legbiztatóbb hipotézise az volt koronavírusügyben, hogy a nálunk kötelezően beadandó BCG-oltás bizonyos fokú védelmet nyújthat az új koronavírus súlyos szövődményei ellen.

Az elméletet most három amerikai egyetem – a dél-floridai, a louisville-i és a dél-illinois-i- kutatói alaposabban körüljárták és arra jutottak, hogy bár a hivatalosan megerősített megbetegedések és a halálesetek adatait vizsgálva még igaznak is tűnhet a feltételezés, egy másik számítás szerint – amihez hozzávették az elvégzett tesztek számát is – az eredmény már egyáltalán nem ilyen biztató.

Az elvégzett kutatásból ugyanis az derült ki, hogy a halálozások száma nem attól függ, hogy hol oltják a lakosságot a BCG-oltással, hanem attól, hogy egy országban egymillió lakosra nézve hány tesztet végeznek. A BCG-vel kötelezően oltó országokban a jelek szerint alacsony a tesztelési ráta, és csak az alacsony ismert esetszámból vonták le a téves következtetést, hogy ennek a BCG-oltáshoz van köze”írja a 444.hu.

A BCG-t egyébként egy bakteriális fertőzés, a tuberkulózis ellen fejlesztették ki, és bár a TBC ellen csak mérsékelten hatásos, kiderült, hogy általános immunerősítő hatása van.

Olvass még többet a BCG-oltásról az nlc-oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top