Aktuális

Nem várja meg az emberi tesztelést, rögtön gyártani kezd egy oltást India

Több tízmilliót gyárt őszig a világ legnagyobb gyógyszergyára, úgy is, hogy ki sem próbálták, működik-e.

Az indiai Serum Institute elkezdi gyártani az Oxfordi Egyetem kutatóinak oronvírus-oltását annak ellenére, hogy annak klinikai tesztjei csak most kezdődtek – írja a Napi.hu. A vállalat a világ legnagyobb vakcinagyára, évente 1,5 milliárd adag oltást állít elő a legkülönfélébb betegségek megelőzésére. Az oxfordi kutatók csak április 23-án adták be az első injekciókat a tesztalanyoknak, a teszteket 1100 emberrel folytatják, a szérum pedig szeptemberre lehet kész – nyilatkozta az Oxford Vaccine Group. A brit kutatók január elején kezdték fejleszteni vakcinájukat és március közepén jelentették be, hogy ígéretes megoldást találtak.

Fotó: Camilo Freedman/Bloomberg via Getty Images

Fotó: Camilo Freedman/Bloomberg via Getty Images

Az indiai vállalat vezérigazgatója azonban nem akar ennyit várni. Az első fél évben havi ötmillió adagot gyártanának, majd ezt felvinnék tízre. Szeptemberre tehát már több tízmillió vakcina állhat készen. A cég nem kezdi el forgalmazni a készítményt, tehát senkit sem oltanak be klinikai tesztelés nélkül, egyszerűen az a cél, hogy hatalmas raktárkészletük legyen, mire jóváhagyják az oltást. Ha nem hagyják, akkor a saját felelősségükre gyártottak le ennyit feleslegesen. Nem szabadalmaztatják majd, azaz nem ők lesznek az egyetlenek, akik gyárthatják, és viszonylag olcsó lesz, egy oltás ára átszámítva 4300 forint lesz. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top