Aktuális

Érettségi történelemből: a romák helyzete és a Kádár-korszak is feladat volt

A történelemérettségi első részében előkerült a hidegháború, az antik kultúra és Mátyás király is.

Szerdán a történelem írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák. Középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségiző vizsgázik a korábbi napokon alkalmazott biztonsági intézkedések mellett.

A történelemérettségi első részében előkerült a magyarországi népesség és az ipari forradalom, de volt feladat a magyarországi romák helyzetével, a hidegháborúval és a Kádár-korszakkal kapcsolatban is – írja az Eduline.

Külön feladat szólt a numerus claususról és a törvény elfogadása előtti vitáról, de az antik kultúra, a középkori céhek és Mátyás király külpolitikája is bekerült az érettségibe.

érettségi történelem

Az atlaszt nézi egy diák a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban 2020. május 6-án (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A középszintű, írásbeli történelemérettségi két nagy részből áll. A diákoknak összesen 180 percük van, de tetszés szerint oszthatják be az idejüket a különböző feladatok között.

Az első részben egyszerű, rövid választ igénylő feladatok vannak, amelyekben szöveg, kép, diagram értelmezését várják a diákoktól. Összesen 12 ilyen feladatot kapnak, de ezek több részből is állhatnak.

További hírek az idei érettségikről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top