Aktuális

Riga után Budapesten nőtt a legjobban az átlaghőmérséklet Európában

Az elmúlt ötven évben 4 (!) Celsius fokkal nőtt Budapest átlaghőmérséklete – jelentette be az Európai Adatújságírói Hálózat (EDJNet) közleménye.

Az Európai Unió Copernicus programjának adatai szerint a vizsgált 35 ország mindegyikében a nagyvárosokban nőtt meg leginkább az átlaghőmérséklet. A felmelegedés a leglátványosabb Közép- és Kelet-Európában volt. Százezer település ötvenévnyi adatai szerint átlagosan 2 Celsius fokkal növekedett a hőmérséklet Európában, ugyanakkor akadnak helyek, ahol az emelkedés mértéke az 5 fokot is elérte. Mindössze 73 olyan települést találtak, ahol csökkent az átlaghőmérséklet.

Nő napszemüvegben

Nő néz a nap felé. Képünk illusztráció (fotó: Stock-Up/Burst/Sarah Pflug)

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta:

„Magyarország az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa. A főváros helyzetét pedig jelentősen súlyosbítja, hogy az elmúlt évtizedekben igyekeztek szinte minden talpalatnyi zöldet beépíteni utakkal, lakóparkokkal, bevásárlóközpontokkal, irodaházakkal, benzinkutakkal. Különösen a szinte évről évre növekvő nyári hőségnapok alatt érezzük ennek a hátrányát, hiszen ekkor az aszfalt akár 60 fokra, egy gépkocsi teteje 70 fokra is felmelegszik, kályhaként fűtve a környezetét; ugyanakkor egy fákkal borított talaj hőmérséklete legfeljebb 25 fok. Tovább rontja a helyzetet, hogy a légszennyezés és a hőség elsősorban ugyanazokat a szerveinket támadja meg. Nem véletlenül mutatják az elmúlt időszak adatai, hogy a nyári hőségnapok alatt gyakran 30 százalékkal is növekszik az elhalálozások száma”.

A szervezet szerint a javuláshoz, és a felmelegedés visszaszorításához elengedhetetlen a zöldfelületek növelése, és az aszfalttal borított területek csökkentése.

Nézegess fotókat a nyári Budapestről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top