Aktuális

Mérő László buktatta le a Wikipédia zsarolóját

Ismert embereknek ajánlotta fel, hogy pénzért Wikipédia-szócikket készít róluk, majd egyre több pénzt követelt.

Mérő László május elején írt a Wikipédia adminisztrátorainak egy segítségkérő levelet, melyben elmondta, hogy megkereste őt egy illető, hogy pénzért létrehozza, illetve feljavítja a róla készült Wikipédia szócikkeket, csakhogy a megbeszélt munkát nem végezte el, és újabbnál újabb összegeket követelt a munka befejezéséért.

Mérő László Wikipédia oldala

Mérő László Wikipédia oldala 2020 májusában

Az adminisztrátorok elmondása szerint a pénz felvétele után az illető félbehagyta a munkát, és sokszor akár egymásnak ellentmondó információkat hagyott a megzsarolt ismert emberek oldalán. A más nyelvű szócikkeknél sokszor vállalhatatlan gépi fordítást használt. Az index.hu információi szerint az illető nagy számú kép licencét hamisította meg, és rendszeresen vallotta magáénak mások szerzői jogát. Az évek során rengeteg embert károsíthatott meg, több tucatnyi művész és ismert tudós lehet érintett. A felhasználót a Wikipédia végleg eltiltotta az oldal további szerkesztésétől. Egyelőre jogi lépések nem történtek az ügyben, de Mérő László szívesen felvenné a kapcsolatot más károsultakkal, hogy együttes erővel léphessenek fel.

Zsarolók hihetetlen történetei az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top