Aktuális

Élő adásban tartóztatták le a CNN riporterét, aki a zavargásokról tudósított Minneapolisból

A híradósok rögzítették saját letartóztatásukat, miközben a város lángokban állt körülöttük.

Letartóztatták a CNN híradós stábját Minneapolisban, élükön az afro-amerikai riporterrel, miközben a várost szó szerint lángba borító tünetésről tudósítottak – adta hírül a csatorna

A letartóztatás láthatóan teljesen értelmetlen volt, a stáb elmagyarázta a rendőröknek, mi dolguk ott, nem zavarták az akciót és külön szóltak nekik, hogy odébb mennek, ha útban vannak. Ehhez képest minden előzmény nélkül bilincsbe verték őket.

A csatorna elnöke, Jeff Zucker nem sokkal később beszélt a kormányzóval, Tim Walzcal, aki „mély bocsánatkérését” fejezte ki és elfogadhatatlannak nevezte a rendőrség lépését. A stábot – Omar Jimenez riportert, egy producert és egy fotóst – nem sokkal később szabadon bocsájtották, bár, mint mondták, bocsánatkérést nem kaptak.

Tüntetés Minneapolisban

Életkép Minneapolisból (fotó: Jordan Strowder/Anadolu Agency via Getty Images)

A városban teljes a káosz, miután elterjedtek a videók az elmúlt évek legdurvább rasszista rendőri túlkapásáról. A hatóságok egy fegyvertelen férfit fogtak el, aki a gyanú szerint hamis pénzzel üzletelt. Az előzmények nem ismertek, a videón csak az látszik, ahogy egy rendőr térdel a magatehetetlen, földön fekvő George Floyd nyakán, aki jól hallhatóan többször is próbálja a tudtára adni, hogy nem kap levegőt. Legalább öt perc telt el így, Floyd pedig végül megfulladt, a kórházban már nem tudták megmenteni.

A rendőröket kirúgták és az ügyben vizsgálat indult, a városban pedig azóta folyamatosak a tüntetések; Donald Trump elnök a Twitteren gyengének nevezte a kormányzót és megfenyegette, hogy ha “nem kapja össze magát”, beveti a Nemzeti Gárdát. Azt is írta, hogy „lövöldözés lesz”, ha fosztogatni kezdenek a tüntetők. A Twitter egy a poszthoz mellékelt üzenetben hívta fel a figyelmet, hogy az elnök ezzel megsértette az erőszak népszerűsítéséről szóló szabályt, a tweetet mégsem törölték, hiszen az szerintük közérdekű. Az elnök azóta a közösségi média megregulázásáról szóló törvényt helyezett kilátásba.

Így tesz tönkre mindent a rasszizmus

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top