Aktuális

Autóbalesetet követően elhunyt az olimpiai bajnok Marót Péter

Alig másfél hete ünnepelte 75. születésnapját Marót Péter. Az olimpiai ezüstérmes kardvívó súlyosan megsérült egy autóbalesetben, és már nem tudott felgyógyulni.
gyász

Autóbalesetét követően, rövid, súlyos betegség után elhunyt az olimpiai ezüstérmes, világbajnok kardozó, Marót Péter tette közzé a gyászhírt honlapján a Magyar Vívó Szövetség. Az egykori klasszis 75 éves volt.

Mint írják, Marót Péter a hetvenes évek kardvívásának korszakos egyénisége volt. A fegyvernem vitathatatlan virtuóza volt, akkor is, ha egyéni olimpiai vagy vb-aranyat nem akasztottak a nyakába. Életében sem állt tőle távol a kockázat vállalása, minden pillanatában megmaradt bohém, életvidám, a kardvívást szerető embernek.

Néhány éve sztrókot kapott, ám egyre jobban felépült, szerető társra, feleségre is lelt.

Nemrégiben vétlenként szenvedett súlyos autóbalesetet, az intenzív osztályon ápolták. A BVSC és a Vasas korábbi klasszisának életét már nem sikerült megmenteni.

Marót Péter az 1972-es müncheni olimpián egyéniben lett második, csapatban pedig harmadik. Világbajnokságon 1973-ban aranyérmet nyert a magyar csapattal, mellyel három vb-ezüstöt is begyűjtött, egyéniben 1975-ben állhatott fel a dobogó alsó fokára. Egyéniben kétszer volt magyar bajnok, klubjával pedig háromszor hódította el a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Visszavonulását követően 1980-tól a Budapesti Honvédnál dolgozott, majd nevelőegyesületénél, a BVSC-nél lett szakágvezető. Később a gödöllői GEAC vívószakosztályában minden korosztályban dobogós versenyzőket nevelt.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top