Aktuális

Megváltoztatják egy amerikai állam nevét, mert a rasszizmusra utal

Egy nagyon bántó szó kerül ki Rhode Island hosszú nevéből.

Talán kevesen tudják, de Amerika legkisebb államának nem az a hivatalos neve, hogy Rhode Island, hanem, hogy The State of Rhode Island and Providence Plantations. Azaz: Rhode Island Állama és a Gondviselés Gyarmatok. A baj az, hogy a Plantations szó alapvetően ültetvényeket jelent, azaz még a gyarmatnál is sokkal rosszabbul cseng, tekintve az Egyesült Államok rabszolgatartó múltját. Ez változik most meg: egy új szabályozás értelmében a hivatalos dokumentumokon ezentúl csak Rhode Islandként emlegetik az államot, a név pedig nemsokára mindenhol máshol is megrövidül. Erről szól Gina Raimondo kormányzó hétfői rendelete és törvénytervezete – írja a CBS.

Közleménye szerint sokaknak túlságosan fájdalmas a szó, nagyon rossz képzettársításokat kelt, a névváltoztatás célja pedig, hogy végre minden Rhode Island-i büszke lehessen államára. Az ominózus szó hamarosan minden állami szerv honlapjáról és hivatalos dokumentumáról lekerül. A teljes névváltoztatást sürgető törvénytervezetet még múlt héten nyújtotta be az állam egyetlen afro-amerikai szenátora, Harold Metts. Közben elindult egy petíció is az ügyben, amit már 7300-an írtak alá.

Kiemelt kép: Providence városának látképe, Getty Images

Erről szól a Black Lives Matter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top