nlc.hu
Aktuális
Ha mindenki hordana maszkot, nem lenne második hullám

Ha mindenki hordana maszkot, nem lenne második hullám

Erre jutott két nívós egyetem közös kutatása.

Miközben Magyarországon fokozatosan lazítják a járványügyi védekezés szabályait, az Egyesült Államokban továbbra is tombol a koronavírus-járvány, így, amikor hétvégén elvonulunk a családdal strandolni, vagy csak egy fagyival a kezünkben sétálgatunk az utcán, alaposan élvezzük ki ezeket a pillanatokat, és örüljünk, hogy egyelőre nálunk nincs szükség további karanténozásra.

Fontos szó az az ‘egyelőre’, abban ugyanis sok járványügyi szakember egyetért, hogy nem árt felkészülnünk a koronavírus második hullámára, amely várhatóan a nyirkosabb őszi hónapokban érkezhet, miközben világszerte, több országbanmár látszanak a jelei, hogy a covid-19 nem tűnt el, Dél-Koreában például ismét szigorítottak a fertőzések számának növekedése miatt.

Most a Cambridge és a Greenwich egyetemek közös kutatása szerint a szájmaszkoknak az eddigieknél is fontosabb szerep juthat a jövőbeni járványok megakadályozását tekintve – írja a San Francisco Chronicle online részlege, az SFGate.com.

„A kutatásunk kimutatta, hogy ha a teljes társadalom folyamatosan viseli a maszkokat, nem csak akkor, amikor a tünetek már megjelentek, a reprodukciós szám, vagyis az úgynevezett R-szám 1 alá esik, ami hatékonyan akadályozza a járvány terjedését” – írták a Proceedings of the Royal Society szakfolyóiratban a kutatást elvégző tudósok.

Elkerülhető lenne a koronavírus második hulláma

A 100 százalékos maszkviselés és a karantén együtt hatékony fegyver lehet a koronavírus második hulláma ellen (Fotó: Profimedia)

Az R-szám egyébként azt mutatja meg, hogy egy fertőzött beteg átlagosan hány embernek adja tovább a koronavírust. A lap rámutatott, hogy Tajvanban, ahol a szájmaszk viselete amúgy sem ismeretlen szokás és ahol gyakorlatilag a társadalom minden tagja maszkot hordott a koronavírus megjelenését követően, a járvány sokkal enyhébb hatást fejtett ki, mint a világ más országaiban.

A brit egyetemek járványügyi modelljeiből az derült ki, hogy ha a karantént 100 százalékos maszkviseléssel kombinálják, jelentősen csökkenthető a terjedés, olyannyira, hogy a virus visszatérését akár másfél évvel is lehet késleltetni. Ez azért fontos, mert körülbelül ennyi ideig tarthat az első koronavírus-vakcinák kifejlesztése. A kutatás azonban arra is rávilágított, hogy a folyamatos maszkviselés kétszer olyan hatékony az R-szám csökkentésére, mintha csak akkor viselnénk szájmaszkot, ha a koronavírus tünetei már megjelentek.

A kutatók szerint bármilyen maszk jobb a semminél, nem szükséges sebészi vagy még fejlettebb szájmaszkokat alkalmazni, ugyanis már a házilagos megoldások – kendő, sál – is legalább 50 százalékkal csökkenti a kilélegzett folyadékcseppecskék mennyiségét, amelynek már társadalmi szinten mérhető hatása van. A tudósok sokadszorra igyekeztek hangsúlyozni, hogy a maszkviseléssel másokat védünk, mert egy esetleges tünetmentes fertőzést követően így nem adjuk tovább a vírust.

„A vizsgálataink szerint indokolt lenne, hogy a társadalom minden tagja azonnal maszkot kezdjen hordani” – mutatott rá a kutatást vezető dr. Richard Stutt, a Science Focusnak adott nyilatkozatában.

További cikkeink a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top