Aktuális

Sok jogszabály változik a mai naptól

Mostantól mindent látni fog az adóhivatal, de a nyugdíjasok élete is változik.

Nagy változásokról számol be a Napi.hu: az oldal szerint 2020. július elsejével szokatlanul sok jogszabály alakul át. Jelentős változás jön például az online számlák adatszolgáltatási kötelezettségével kapcsolatban, amit két lépcsőben – 2020. július 1-én, illetve 2021. január 1-én – vezetnek be. Ez elsősorban a kis-, és középvállalkozások (KKV-k) és az egyéni vállalkozók életét befolyásolja majd.

A szerdai naptól fogva minden, belföldi adóalany között létrejövő ügyletről készült számláról adatot kell szolgáltatni a Nemzeti- Adó- és Vámhivatalnak. A kézi számlatömb megmaradhat, de annak adatait a NAV Online Számla felületén kell majd feltölteni. A változás alapján 500 ezer forintos ÁFA-érték alatt 4 napon belül kell ennek a kötelezettségnek eleget tenni.

A Napi.hu értesülései szerint a NAV egyelőre szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-től újonnan kötelezettek az első számlájuk kiállítása előtt regisztrálnak az online számla rendszerébe.

Rengeteg jogszabály megváltozik július 1-től

A számlák kiállításánál figyelni kell a változásokra, hogy ne legyen bírság a vége (Fotó: Getty Images)

Az áfa-törvény értelmében 2020. július 1-től a számla kötelező tartalmi elemeire vonatkozó előírások is megváltoznak: valamennyi érintett számlán szerepelnie kell mostantól a belföldi adóalanyként nyilvántartott partner belföldi adószámából az első nyolc számjegynek. Ha ez elmarad, az bírságot is vonhat maga után.
Csökkentik a számla kibocsátását lehetővé tévő, úgynevezett észszerű időt is, az eddigi 15-ről 8 napra.

Csökken a szocho is

A július 1-től életbe lépő változások a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékét is érintik: két százalékponttal, 15,5 százalékra csökken, ez több mint 300 ezer vállalkozást és körülbelül négymillió munkavállalót érint.

A változás az ekho-ra is hatással van: az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás 2 százalékponttal csökken, ami körülbelül 40 ezer magánszemélyt érint.

Ezzel párhuzamosan, júliustúl csaknem 300 ezer katás adózónak nő az ellátási alapja: azoknál a kisadózóknál, akik 50 ezer forint tételes adót fizetnek, havi 98 100 forintról 102 ezerre, a 75 ezer forintot fizetőknek 164 ezerről havi 170 ezer forintra nő az ellátási alapjuk.

Javul a dolgozó nyugdíjasok helyzete

Szerdán egy másik törvényváltozás is életbe lép, amely a nyugdíjasok munkavégzését érinti: a nem munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasok béréből csak a 16 százalékos szja-t vonják le mostantól, vagyis a megbízási szerződéssel, illetve vállalkozóként dolgozó nyugdíjasok mentesülnek az összesen 18,5 százaléknyi járulék levonása alól.

Változik a tb is

Július elsején az új társadalombiztosítási törvény is hatályba lép, amelynek hatására módosul az egészségbiztosítással érintettek köre, emellett egységesítik a járulékfizetési rendszert, módosítják azok csoportját, akik kiegészítő tevékenységet folytatnak, új elemként pedig bevezetik a járulékfizetés alsó határát: ez a minimálbér 30 százaléka, azaz idén havi 48,3 ezer forint.

Egységes új járulékot is bevezetnek, amely a 10 százalékos nyugdíjjárulékból, a 7 százalékos egészségbiztosítási járulékból és a 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékból összevonva keletkezi. A társadalombiztosítási járulék mértéke ugyanúgy 18,5 százalék lesz, mint korábban.

Az új tb-törvény rendezi az úgynevezett potyautasok helyzetét is: azok, akik nem fizetnek egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot és legalább hathavi elmaradást gyűjtenek össze, nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. Ez annyit jelent, hogy az ilyen betegeknek utólag fizetnie kell az ellátásért, a sürgősségi ellátást azonban tőlük sem lehet megtagadni.

Drágul az üzemanyag, a parkolás és a posta

A szerdai napon literenként bruttó 7 forinttal drágul a benzin, így átlagosan 368 forintot kell majd fizetni egy literért. A gázolaj ennél is nagyobb mértékben drágul, 13 forinttal nő a literenkénti ár, így átlagosan 381 forintba kerül majd egy liter gázolaj a hazai kutakon.

Július 1-től országszerte visszatér a fizetős parkolás is. A kormány a koronavírus-járvány miatt függesztette fel a parkolási díjfizetést, június 30-ig. Egyes postai szolgáltatások ára is drágul: a paíralapú levelek feladása 35 forinttal kerül majd többe, de eltérnek majd a hagyományos és az azonosítóval ellátott levelek feladási árai is.

Nincs többé türelmi idő a parlagfű-irtásra

Fellélegezhetnek az allergiások: tavaly óta ugyanis megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtásra vonatkozó türelmi ideje. Minden földhasználónak kötelező volt június 30-ig megakadályozni az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását, ezt az állapotot pedig folyamatosan fenni skell tartaniuk. Ha nem teszik, 15 ezer és ötmillió forint közötti bírságra számíthatnak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nébih idén is elindította a Parlagfű Bejelentő Rendszert (PBR), ahol a lakossági felhasználók ingyenes regisztrációt követően megjelölhetik azokat a helyszíneket, ahol parlagfű jelenlétét észlelték.

További cikkeink adózásról, parkolásról, egészségügyről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top