nlc.hu
Aktuális
Rosszul tudtuk: 1 kutyaév nem egyenlő 7 emberévvel

Rosszul tudtuk: 1 kutyaév nem egyenlő 7 emberévvel

Téves lehet az az elmélet, miszerint az egyes kutyaévek hét emberi évnek felelnek meg. Legalábbis amerikai kutatók szerint.
Tacskó - Fotó: Pixabay

A San Diego-i Orvosi Egyetem szakemberei 100 labrador (köztük kölyök- és idősebb kutyák) DNS változását elemezték, hogy kiderítsék, a kutyák mennyivel öregednek gyorsabban nálunk. A vizsgálat során a kutatók arra jutottak, téves az az elmélet, miszerint egy kutyaév hét évnek felel meg.

Tanulmányuk szerint egy héthetes kölyökkutya egy 9 hónapos csecsemőnek felel meg, míg egy egyéves kutya kora emberi években számolva közelebb van a 30 évhez, mint a héthez. Közben egy négyéves eb 54 éves, egy 14 éves, időskorúnak számító kutya pedig valójában olyan öreg, mint egy 70-es évei közepén járó ember.

A kutatók a vizsgálat során megállapították, hogy a kutyáknál (ahogy az embereknél is) vannak különböző életszakaszok. Így például gyermekkor, serdülőkor, felnőttkor és időskor, csak a várható élettartamhoz viszonyítva a kutyáknál emberi években számolva mindegyik szakasz rövidebb ideig tart.

A szakemberek elismerik, a még pontosabb eredményekhez még több kutyafajt is meg kell vizsgálniuk.

Olvass még többet a kutyák életkoráról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top