Aktuális

Színkód alapján kerülhetnek karanténba a külföldről hazaérkező magyarok

Színkóddal jelölik a világ országait. A zöld szabad, a sárga és piros karanténnal járhat.

Szigorítják a határátlépést a koronavírus-járvány terjedése miatt – döntött a kormány. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a világ országait három kategóriába sorolják a koronavírus-esetszámok alapján.

A piros és sárga jelű országból érkezőkre tesztek várnak (Fotó: Pexels.com)

A piros és sárga jelű országból érkezőkre tesztek várnak (Fotó: Pexels.com)

  • A zöld jelzéssel ellátott országokból szabadon érkezhetnek haza a magyar állampolgárok.
  • Sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ha igazolja a fertőzésgyanút, 14 napos karanténba kell vonulni. A különbség mindössze annyi, hogy a sárga jelzésű országokból érkezőknek egy, a pirosból két negatív teszt után hagyható el a karantén idő előtt.

Gulyás közölte, hogy az országok kódolását az országos tisztifőorvos végezte el, de a kormány minden szerdán átnézi a koronavírus-helyzetet és eszerint változtathatnak a besorolásokon.

Vörös kategória országai: Albánia, Bosznia, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Koszovó, Moldova, Montenegró és Ukrajna. 

Sárga kategória országai: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Horvátország zöld kategóriában marad.

 

Az előre befizetett nyaralások miatt a kormány augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségeit, ezt követően mindenkinek magának kell vállalnia. 

A kormányrendelet részleteit a Magyar Közlönyben is közzétették. 

Még több a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top