Aktuális

Rossz az idei búza minősége, tovább drágulhat a liszt

A nagy tavaszi aszály, majd utána az extrém esős időszak együtt rossz hatással voltak az idei búzatermésre, ami már most az étkezési gabona drágulásához vezetett.

„Nagyon kedvezőtlen volt idén az időjárás a búzatermesztéshez, a tavaszi aszályos időszak után egyszerre zúdult le rengeteg eső, de a kalászosoknak már későn”

Liszt, sodrófa, tojás (fotó: Pixabay)

Liszt, sodrófa, tojás (fotó: Pixabay)

– magyarázta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak. Az aratás a szokásos június 25-30. helyett csak július 5-10. körül indult, és a korai fajták a malmok számára kezelhetetlenül gyenge minőségűek voltak. Az elmúlt napok esős időszaka pedig tovább rontotta a földeken maradt búza minőségét, étkezési célú búzát már nem is lehet betakarítani. Az aratás kezdetén jellemző árak azóta már nőttek, méghozzá tíz százalékkal. A termelők korábban kifogásolták, hogy a különböző minőségű kategóriák között az árrés nagyon szűk, alig 100-1500 forint, és Lakatos szerint ebben lesz is idén változás: amelyik fajtákat a malmoknak nem lehet eladni, és csak takarmányként használhatók, azok akár húsz százalékkal olcsóbbak is lehetnek.

Lisztben gazdag híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top