Aktuális

Nem kell maszkot viselni az iskolákban a tanévkezdéstől – Megjelent az iskolák járványügyi intézkedési terve

Csak egészséges, tünetmentes gyerekek és tanárok mehetnek az iskolába szeptembertől, ahol az oktatás a hagyományos formában tér majd vissza, kisebb-nagyobb különbségekkel.

Hétfő este fél tízkor kapták meg a közoktatási intézmények a járványügyi intézkedési tervet a szeptemberi tanévnyitáshoz, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tett közzé. Az EMMI levele szerint Magyarország járványügyi szempontból jelenleg biztonságosnak mondható, ezért az oktatás/nevelés hagyományos megkezdése indokolt.

A szomszédos országokban romló helyzet miatt azonban fel kell készülni a védekezésre és megelőzésre. Emiatt minden köznevelési intézményben kiterjedt fertőtlenítő takarítást kell elvégezni, ehhez az eszközöket a fenntartónak kell biztosítani, a tanévnyitó konferenciák helyett pedig online vezetői tájékoztatás várható. A szülőket arra kérik, hogy csak egészséges, tünetmentes gyerekeket küldjenek iskolába, és a tanároktól is azt várják, hogy csak makkegészségesen menjenek be a munkahelyükre. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha gyermekénél koronavírus-gyanú merült fel. Az intézményeknek meg kell tennie a szükséges intézkedéseket az intézményi csoportosulások megelőzésére, és lehetőség szerint gondoskodniuk kell a diákok lazább elhelyezéséről. A maszk viselése az iskolákban lehetséges lesz, de nem kötelező. Továbbá azt kéri, hogy az oktatáshoz-neveléshez szükséges tárgyak maradjanak a tantermeken kívül.

Hol van itt a másfél méter? Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Hol van itt a másfél méter? Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Az intézkedési terv legnehezebben betartható pontja szerint arról is gondoskodni kell, hogy a közösségi terekben betartható legyen a gyerekek között 1,5 méteres biztonságos távolság. Ha ez nem biztosítható, a maszkviselés bevezetését javasolják. Az osztályok közti keveredést a szünetekben – amennyire lehetséges – kerülni kell. A szaktantermek és nyelvi különtermek kivételével arra kérik az osztályokat, hogy napközben ugyanazt a termet használják. A testnevelésórákat az időjárás függvényében javasolt szabadtéren tartani, a gyakorlatokat pedig állandó edzőpartnerrel (párokban, kiscsoportokban) kell végezni. A nagy létszámú csoportos rendezvényeknél figyelembe kell venni az Operatív Törzs korlátozó intézkedéseit. Az osztálykirándulások, tanulmányi kirándulások belföldön ugyan megtarthatók, de megfontolandók. Az intézmények bejáratánál kézfertőtlenítőt kell elhelyezni. Az étkezéseket úgy kell megszervezni, hogy a csoportok keveredése elkerülhető legyen, a sorban állásnál pedig tartható legyen a másfél méteres távolság. Ha egy kollégista piros vagy sárga besorolású országból érkezik haza a nyári szünetről, a kollégiumnak gondoskodnia kell a tanuló elkülönített elhelyezéséről. A tanulók esetében a tesztelés költségeit az állam viseli.

A krónikus betegséggel élő gyermekek esetében a speciális eljárásról, védelemről a kezelőorvosának kell döntenie. Az intézményekben a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az Operatív Törzs hozhat döntést.

A tanévkezdés járványügyi helyzet nélkül is komoly megpróbáltatással jár:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top