A drágulást a vásárlók is megérzik, ennek ellenére ugyanazokat a húsokat választják, mint korábban. Továbbra is sokan vásárolnak sertéshúst, pedig a tavalyi évhez képest majdnem 10 százalékkal többe kerül, míg a baromfihús ára alig nőtt. Egy – a Tények által megkérdezett – hentes szerint jelenleg megállt az árak növekedése, s abban bízik, hogy a járvány második hulláma nem jár majd további drágulással.
A koronavírus-járvány első szakaszában kezdetben sokan felhalmozták az élelmiszereket, később miután az éttermek is bezártak nagyon nehezen tudtak sertéshúst eladni, szinte teljesen leállt a fogyasztás, ez okozta a drágulást.
„Összességében a kereslet-kínálat és a pandémia okozta úgymond lelkiállapot határozza meg sok esetben magát a fogyasztást és az árak alakulását” – nyilatkozta a Tények riportjában Horváth István, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke. A szakember úgy véli, a drágulást az is megállíthatja, ha a vásárlók az import hús helyett a jó minőségű magyart veszik, mert ezzel is erősítik a magyar gazdaságot.
Kiemelt kép: illusztráció, Fotó: MTI/Mohai Balázs